Jól haladnak a Református Nagytemplom felújításával

921

Jól haladnak a Református Nagytemplom felújításával. A szakemberek speciális technikát használva javítják és festik a falakat, a kupolabelsőt. De az ajtókat is restaurálják, valamint megújul a szószék és az akadálymentesítést is elvégzik, persze több ütemben.

A tavalyi év az előkészítésről szólt. Hiszen a munkálatok csak az állag-és állapotfelmérés után kezdődhettek el – mondta Hánka Levente, református lelkész.

HÁNKA LEVENTE, református lelkész: ,,A belső felújítások két ütemben haladnak. A fa ajtók, műemlék kapuk restaurálása, illetve a belső falfestés itt az egész falfelület, tehát egy falkutatás által meghatározott eredeti színbe fogjuk visszaállítani. Kicsi változást fog észlelni majd az aki bejön, amikor már elkészült az egész festés.”

A templom belsejében levő falak egyöntetűen fehér színt kapnak. A padok felújítása pedig még hátra van.

HÁNKA LEVENTE, református lelkész: ,,Az állami támogatás első üteme az, ami megérkezett hozzánk az Emberi Erőforrások Minisztériuma által. Az első ütembe nyilván nem fér bele minden, a külső homlokzati részek felújítása is részlegesen lesz majd kivitelezve.”

A külső homlokzat állványozása már elkezdődött. Ebben az ütemben a templom Szabadság tér felőli részét fogják felújítani, illetve korrigálják a vakolat leválásokat és a nyílászárókat is javítják. Továbbá megújul a tetőzet vízelvezető rendszere is, hogy a későbbiekben teljesen megszűnjön a beázás. Ezt követően további munkálatokra lesz szükség, amit a második, illetve a harmadik ütem fog adni, amire szintén igényelnek majd állami támogatást.

HÁNKA LEVENTE, református lelkész: ,,Egy épület életében mindig látni kell azt, hogy hogyan hat rá az idő. Ez a templom a 90-es években folyamatosan felújítás alatt volt és ez nagyon sokat segített abban, hogy az állaga viszonylag jó állapotban legyen. Az elmúlt 15 év nélkülözte a felújításokat, így minden, ami korábban felújított volt elkezdett romlani. Én úgy gondolom, hogy nagyon bölcsen dolgozik mind az állami, mind pedig a műemléki szféra és mi is megpróbálunk ehhez a bölcsességhez alkalmazkodni.”

Jellegében, mostani formájában nem változik meg semmi, csak megújul, szebb lesz és az állagmegóvásra is nagy hangsúlyt fektetnek. A felújítási munkálatok várhatóan augusztus végéig befejeződnek. A megszépült templomot a reformáció napján, október 31-én szeretnék átadni.