Szavalóversenyen mutatkoztak be

1061

Arany és ezüstminősítéssel zárták a Losontzi István Iskola diákjai a Nyíregyházán rendezett „Lírai esztrád” nevű szavalóversenyt. A különleges eseményre a fiatalok önmaguk által választott költeménnyel készültek. A zsűri elismerően szólt a ceglédi diákok szerepléséről. Balog Szilveszter és Nagy Sándor Zoltán arany, Juhász Eszter és Nagyistván Erika ezüst fokozattal és persze rengeteg élménnyel lett gazdagabb az országos megmérettetésen.

Nem mindennapi élményben volt részük a Losontzi István EGYMI és Szakiskola diákjainak. A Hátsó Színpad Alapítvány „Lírai esztrád” nevet viselő szavalóversenyén vettek részt Nyíregyházán.

TÓTH-NAGYIDAI HAJNALKA, gyógypedagógus, Losontzi István EGYMI: Erre az országból és ország határon túlról is jelentkezhettek rá diákok. Illetve az a különlegessége, hogy SNI-s illetve tanulásban akadályozott, értelmileg akadályozott autista gyerekek is jelentkezhettek rá és lehetőséget adtak, hogy megmérettessék magukat egy ilyen országos versenyen.

A versenyen mintegy 40 diák mutatta meg tehetségét. A Losontzi István Szakiskolából négyen indultak: Balog Szilveszter, Juhász Eszter, Nagyistván Erika és Nagy Sándor Zoltán.

TÓTH-NAGYIDAI HAJNALKA, gyógypedagógus, Losontzi István EGYMI: Én régebben osztályfőnökük voltam, és ők nagyon nagy érdeklődést mutattak a költészet iránt és én gondoltam arra, hogy ők lennének azok, akik tudnak teljesíteni és olyan kalandban lehet részük, amiben korábban még nem volt.

A fiatalok saját maguk által választott költeménnyel neveztek a megmérettetésre. A művészekből és pedagógusokból álló zsűri elismerően szólt a ceglédi diákokról. A tanulók nem helyezést, hanem minősítést kaptak a verseny végén illetve mindenki egy-egy rá jellemző gondolatot is magával vihetett útravalóul. Nagy Sándor Zoltán arany fokozatot vehetett át és elnyerte a zsűri fődíját is.

NAGY SÁNDOR ZOLTÁN: Ezzel a versennyel nagy élményre tettem szert, mert sokaknak megmutattam azt, hogy mint akik a mi iskolánkból indultak tanulók, ők is képesek egyfajta jó eredményt elérni. Nekem a legnagyobb élmény az volt, hogy az osztályfőnököm, a Nagyidai Hajnalka, és az osztálytársaim velem együtt voltak.

Volt aki az életről, míg más a szerelemről, a természet szépségről vagy az emberi kapcsolatokról választott magának verset. Balog Szilveszter Nagy Sándorhoz hasonlóan szintén arany fokozattal zárta a versenyt, Juhász Eszter és Nagyistván Erika pedig ezüst minősítést kapott. A diákok a verseny nyújtott élmény mellett városlátogatáson vettek részt, megízlelhették a nyírségi jellegzetes ételeket és a nyíregyházi színház egyik legnépszerűbb előadására és annak próbájára is hivatalosak voltak.

NAGYISTVÁN ERIKA: Megnéztük a Chicago-t, nagyon jó volt a próba és az egész nagyon jó volt.

És a színdarabbal még nem ért véget az élmények sora.

NAGY SÁNDOR ZOLTÁN: A színdarab végén interjút csináltunk a színészekkel, amikben feltehettük azokat a kérdéseket, ami számunkra fontos volt.

A Losontzi Iskola pedagógusai nagyon büszkék tanítványaikra a szavalóversenyen való szép helytállásukért. A szülők mellett az intézmény igazgatója, az általános iskola és a szakiskola intézményegység vezetői is maximális támogatásukkal segítették a felkészülést és a részvételt. Tóth- Nagyidai Hajnalka, gyógypedagógus elmondta: diákjaik továbbra is indulnak majd szavalóversenyeken.