Jól haladnak az újszilvási uszoda munkálataival

1915

Már majdnem teljesen kész az alsó gépészeti szint az Újszilvási Uszodában. Sőt most már nem csak a föld alatt dolgoznak, a kiszolgáló épületet építik jelenleg, amely tető alá kerül pár hónapon belül. Ha a kormányzattól sikerül támogatást kapni az önerő mellé, jövő év szeptemberétől birtokba vehetik a diákok az uszodát.

Tavaly elkezdhették Újszilváson az uszoda építését, azóta eltelt egy év, a homokbánya területén készülő komplexum munkálataival szépen haladnak. Eddig a föld alatt dolgoztak leginkább, mivel a gépészeti szint kialakítása zajlott. Csövek, tartályok, csapok. Ezekbe a labirintus szerű helyiségekbe kerültek a tisztító tartályok, és azok a bonyolult gépészeti elemek, vezetékek amelyek ezt a korszerű létesítményt működtetni fogják. De most már épül a kiszolgáló helyiség is, ami körülbelül két hónap múlva tető alá kerül és megkezdődhetnek a belső munkálatok.

DR. PETRÁNYI CSABA, polgármester, Újszilvás: ,,Az első ütem lassan a végéhez ér, időközben a második ütemet sikerült elnyernünk, amely a leendő intézménynek a téli-nyári üzemmódját fogja ellátni, oly tekintetben, hogy egy csarnoképületet kapnak a medencék. Így egész évben működhet az úszás és a vízilabdasportok utánpótlási ellátása.”

A 20-szor 29 méteres versenymedence, az úszás mellett alkalmas lesz nemzetközi vízilabda mérkőzések lebonyolítására is. De emellett lehetősége lesz minden újszilvási gyermeknek térítésmentesen megtanulni úszni, valamint úszás és vízilabda sport tevékenységet folytatni. Bár volt egy kisebb leállás a pénzügyi támogatásban, viszonylag jól haladnak a munkálatokkal.

DR. PETRÁNYI CSABA, polgármester, Újszilvás: ,,Öt-hat hónapig megállt a finanszírozásunk, mivel egy kúria döntésre várt a Magyar Vízilabda Szövetség a nettó és bruttó elszámolás váltása okán egy másik sport egyesület kapcsán az országban, de be kellett várni az újszilvási határozat módosítását is és ez öt hat hónapot vett igénybe.”

Az uszoda nem csak a helyieket, hanem a környékbelieket is kiszolgálja majd. Tápiószőlősről, Tápiószeléről, Farmosról, Tápiógyörgyéről és még Abonyból is várhatóak vendégek.

DR. PETRÁNYI CSABA, polgármester, Újszilvás: ,,A második ütemre beadott pályázatunk elnyerését követően mi benyújtottunk a kormányhoz egy kérelmet, a tekintetben, hogy a második ütem önerejébe segítsen be nekünk. Földi László országgyűlési képviselő úr jelentős lépéseket tett az ügyben, amennyiben ez összejön az év végére, akkor jövő év augusztus 20-án átadjuk ünnepélyesen az uszoda épületét és szeptember elsején elkezdődhet a tényleges birtokba vétele a diákok által.”

Ha nem kapják meg a kiegészítő támogatást, akkor akár egy évvel is elhúzódhatnak a munkálatok – mondta a polgármester. Bár kistelepülésről van szó, egy nagyon fontos célt szeretnének megvalósítani, hiszen ha sikerül akkor Magyarország legenergiatakarékosabb, mikro-térségi uszodája lesz, amely megújuló energiákkal fog üzemelni.