Erdélyben jártak a csemői diákok

1686

Négy napot töltöttek Erdélyben a Csemői Ladányi Mihály Általános Iskola diákjai. A ,,Határtalanul” pályázatnak köszönhetően megismerkedhettek a határon túli vidék szépségeivel és az ott élő magyar diákokkal, pedagógusokkal. Élményeiket egy témanap keretein belül ma megosztották egymással.

A Csemői Ladányi Mihály Általános Iskola már hét éve sikeresen vesz részt a ,,Határtalanul” pályázaton. Ez nem volt másképp idén sem.

ARATÓ ISTVÁNNÉ, intézményvezető, Csemői Ladányi Mihály Általános Iskola: ,,Eddig Nyársapáttal együtt közösen mentünk erre a kirándulásra. Az idén először negyven tanulóval és három pedagógussal indultak el a csemői gyerekek. Négy napot töltenek el ilyenkor Erdélyben. Kultúrtörténeti, történelmi emlékhelyeket, földrajzi szépségeket és az ott tanuló gyerekekkel, iskolákkal találkoznak.”

A program célja, hogy kapcsolatot építsenek és mélyítsenek el a határon túli magyarokkal.

ARATÓ ISTVÁNNÉ, intézményvezető, Csemői Ladányi Mihály Általános Iskola: ,,Jól érzik magukat a gyerekek. Most is a témanap kezdeténél az egyik kolléga ismertette az útvonalat és a képekről is látszódott, hogy nem csak szép idejük volt, hanem a program is nagyon tartalmas volt és a gyerekek is jól érezték magukat.”

A csemői diákoknak nagy élmény volt az utazás, hiszen sokuk még nem járt külföldön.

PALOTAINÉ POZSÁR MARIANNA, pedagógus: ,,Lehetőségünk volt a pályázat keretén belül meglátogatni olyan magyar lakta településeket, melyek ugyan határon túliak. Számunkra, számotokra  milyen érdekes volt, hogy a határt átlépve is élnek olyan személyek, akik ugyanazt a nyelvet beszélik, ugyanaz a történelmi hátterük, rengeteg közös pont van az életünkben, a nyelvünkben.”

A gyerekek számtalan élménnyel gazdagodva tértek haza. Az utazás fotóiból egy kiállítást is rendeztek az intézmény aulájában. De nem csak a felsősök, az alsó tagozatosok is kivették a részüket a témanapból, ők székely meséket és verseket tanultak ma.