Júliusban már bírságolnak

1025

Június 30-áig minden ingatlan, cég területét parlagfű mentesíteni kell. Még virágzás előtt kell kiirtani a gyomnövényt, hiszen pollenje számos kellemetlenséget okoz a növényre allergiás embereknél. Aki nem gondoskodik a gyomirtásról – terület nagyságától függően – 15 ezer forinttól 150 millió forintig terjedő bírságra számíthat.

Eljött a parlagfű elleni védekezés időszaka, hiszen nemsokára virágzik ez az allergén gyomnövény. Kiirtása azért fontos, mert a gyomnövény pollenje a nyálkahártyába jutva kellemetlen reakciókat vált ki az arra érzékeny embereknél. Június 30-áig minden portáról ki kell irtani a gyomnövényt – mondta a címzetes főjegyző.

DR. DIÓSGYŐRI GITTA, címzetes főjegyző: ,,Ha a tulajdonos, vagy az ingatlan használója nem tesz eleget ennek a védekezési kötelezettségének, azaz nem irtja ki a parlagfüvet még a virágzás előtt, akkor a jegyző kimegy a kollégákkal együtt, vagy a jegyző által megbízottak. Előzetes értesítés nélkül körbejárják az ingatlanokat, természetesen lakossági bejelentések is szoktak érkezni akkor is kötelesek vagyunk kimenni. Ilyenkor egy jegyzőkönyvet veszünk fel és ha megállapítjuk, akkor elsősorban egy végzésben felszólítjuk, hogy tegyen eleget ennek az állapotnak, tehát a jogsértést szüntesse meg és a növényt irtsa ki.”

A Közös Önkormányzati Hivatal munkatársai június 30-a után ellenőrizni fogják előzetes értesítés nélkül a Cegléd belterületén található ingatlanokat azért, hogy kiirtották-e a parlagfüvet. Ha ez nem történik meg, akkor hatósági határozattal elrendelik a közérdekű védekezést.

DR. DIÓSGYŐRI GITTA, címzetes főjegyző: ,,Ez azt jelenti, hogy egy vállalkozóval megbízást köt a hatóság, az elvégzi a munkákat és akkor rá lehet terhelni az ingatlanra, illetve közadók módjára be is hajtható ez. Természetesen a jegyzőnek ilyen hatásköre csak belterületen van. Külterületen ezt a Pest Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi hatósága az, aki elrendeli és ebben hatáskörrel rendelkezik.”

A közérdekű védekezés költségeinek megfizetése mellett növényvédelmi bírsággal is kell számolniuk azoknak, akik június 30-áig nem irtják ki portájukról a parlagfüvet. A büntetés összege – több tényezőtől is függ, többek között a terület nagyságától – belterületen15 ezer forinttól 5 millió forintig, illetve külterületen 150 millió forintig terjedhet. A bírságot bel –és külterületen egyaránt a talaj és növényvédelmi hatóság szabja ki. A főjegyző arra kér mindenkit, hogy a határidőt tartsák be, hogy ne kerüljön sor a bírságra.