Készülnek az elektromos autó töltőállomások

1301

Elkezdték az elektromos autó töltőállomások kiépítését Cegléden. A beruházás mintegy 9 millió forintba kerül. Az elektromos autóval rendelkezők majd a Kossuth téren, a Szabadság téren és a Kölcsey tér sarkán tölthetik járműveiket. A munkálatok július elejére befejeződnek.

Így néz ki most a Kossuth téren levő elektromos autó töltőállomás. A munkálatok már javában zajlanak.

SZEBENI DÁVID, ügyvezető, Ceglédi Városfejlesztési Kft.: ,,Ez egy nagyon régi pályázata volt már a városnak. Körülbelül másfél évig járt a pályázat az illetékes minisztériumnál, de végül sikeresen szerepeltünk. 7 millió 400 ezer forint támogatást nyert a város, három darab kétszer 22 kW-os elektromos autó töltő telepítésére.”

Az összberuházás mintegy 9 millió forintba kerül. A város 85%-os támogatást kapott a kivitelezéshez. Az első autó töltőállomás itt a Kossuth téren fog elkészülni. Kétszer 22kW-os töltőket helyeznek ki, ami azt jelenti, hogy egyszerre két autót is lehet majd tölteni.

SZEBENI DÁVID, ügyvezető, Ceglédi Városfejlesztési Kft.: ,,Teljes feltöltéshez ezeknek 3-4 órát vesznek igénybe, de akinek csak egy kis utántöltés kell a városi ügyei intézése közben annak teljesen megfelelő a rövidebb idő is.”

A másik töltőállomás pedig itt lesz a Szabadság téren, ahol már javában zajlanak a munkálatok.

SZEBENI DÁVID, ügyvezető, Ceglédi Városfejlesztési Kft.: ,,A másik pedig a Kölcsey téren a vasútállomásán, a Köztársaság utca felőli sarkon. Ez egy kipróbált rendszer már elég régóta teszteli az NKM Démász ők a kivitelezők is egyébként. Itt 99%-os rendelkezésre állást és táv felügyeletet is kellett vállalni, így esett az önkormányzat választása az NKM Démászra.”

A Kossuth téri és a Szabadság téri töltőállomás a tervek szerint már a jövőhéten használható lesz. A Kölcsey térnél levő állomásnál még zajlanak az egyeztetések, de előreláthatólag július elejére mind a három töltőközpont üzemelni fog – mondta az ügyvezető. Az elektromos autó egyébként egy villanymotorral meghajtott jármű. Az elektromos energiát leggyakrabban akkumlátorból nyeri. Átlagosan 120-130 km-t lehet vele egyhuzamban megtenni. A távolságot befolyásolja a fűtés/klíma használat és a vezetési stílus is. Az elektromos autó számos előnnyel jár, hiszen egyre több településen ingyen parkolhatunk továbbá nincs átírási illeték, nincs gépjárműadó-, cégautóadó- és regisztrációs adó sem.