Kapirgáló fesztivál

903

Kapirgáló fesztivált rendezett a Rég idők Alapítvány. Ahogy a rendezvény neve is mutatja, szárnyas ételekkel lehetett nevezni a megmérettetésre. A Rég idők Tárháza udvarán sok sok csirkés, pulykás finomság készült kondérban és bográcsban egyaránt.

A Rég idők Tárházában kivételesen a fő látnivaló nem bent az épületben, hanem kint az udvaron várta az érdeklődőket. Itt rendezték meg ugyanis az úgynevezett Kapirgáló Fesztivált.

JUHÁSZ LAJOS: „Gyakorlatilag ez ugye kétlábú jószágoknak a versenye. Amit főzünk, az is kétlábú és aki főzi, az is. Csirke, pulyka, kacsa, egyéb ilyen szárnyasokból.”

Juhász Lajos például tyúkpörköltet készített igazi tanyasi tyúkból. Ez pedig nagyon fontos, mármint, hogy tanyasi csirkéről legyen szó. Egy dolog miatt mindenképpen.

JUHÁSZ LAJOS: „Az ízek, legelnek kint a szabadban, amit szeretnek azt esznek, nem tápos, nem érezni rajta furcsa ízeket, csak az igazi finomakat. Lassabban fő meg, mert nem mai csirkék, de nagyon finomak.”

Már a rendezvény kezdetekor ínycsiklandó illatok lengték be az udvart. Ám a kóstolás még váratott azért kicsit magára. A recepteket  – főleg azokat, amelyekkel már mondjuk nyertek is a szakácsok korábban – általában szigorúan őrizték. Így tett Kónya István is, aki Kecskemétről érkezett és most éppen zúzapörkölttel készült.

KÓNYA ISTVÁN : „Kecskemét környékén általában én szoktam nyerni, Cegléd környékén meg az unokabátyám, Juhász Lajos.”

Minden környéknek, tájegységnek megvan a maga sajátossága. Nincs ez másként feléjük sem.

KÓNYA ISTVÁN: „Kakasfőző verseny. Most éppen az van az egyik faluban, de ott már nem tudok megjelenni, mert háromszor megnyertem és elég volt.”

Nyerni pedig itt is lehetett, hiszen a szakma is képviseltette magát az eseményen és a zsűri már a kezdetektől figyelte, ki hogyan készíti el szárnyas ételét.