Ügyészségi épületet avattak Nagykátán

1975

Dr. Polt Péter, Magyarország Legfőbb ügyésze avatta ma fel a Nagykátai ügyészség új épületét. A szakemberek eddig a Nagykátai Járásbíróság épületében dolgoztak, most saját épületet kaptak. Ahogy a megnyitón is elhangzott: történelmi esemény ez, hiszen Nagykátán 1902-ben adtak át utoljára olyan épületet, amely az igazságszolgáltatás működését segíti.

A rend és a törvényesség bástyája…ennek szánták és remények szerint ez is lesz a most felavatott Nagykátai ügyészség – hangzott el az ünnepélyes átadón, ahol Magyarország Legfőbb ügyésze arról is beszélt, miért lehetünk büszkék az ügyészek munkájára és miért fontos, hogy ők is megfelelő körülmények között végezhessék a munkájukat.

DR. POLT PÉTER Magyarország Legfőbb ügyésze: „Az ügyészség, az ügyészi szervezet egyre nagyobb szerepet játszik napjaink társadalmában, Európában, az Európai unióban, de az egész világon is. Egy központi gondolat van, ami egyre inkább a köztudatba is bekerül. Ez pedig az, hogy az ügyészség nélkülözhetetlen szereplője annak a folyamatnak, aminek célja, feladata és kötelessége, hogy biztonságot teremtsen.”

Ez a biztonság azt jelenti, hogy abban az országban, ahol ezt sikerül elérni, ott félelem nélkül élhetnek az emberek és annak tudatában élhetik mindennapjaikat, hogy személyükben, vagyonukban nem érheti őket sérelem.  Vagy ha mégis, akkor  a bűnösök megkapják büntetésüket.  Azok az eredmények, amelyek a magyar ügyészséget jellemzik, elismerést váltanak ki a világban mindenhol és az Európai unióban is – hangsúlyozta Dr. Polt Péter.

DR. POLT PÉTER: „Az pedig, hogy ilyen magas színvonalon működhet az ügyészség, az sok minden teljesítésétől függ. Az egyik ilyen feltétel, hogy megfelelő, méltó körülmények között folyhasson a munka. Amikor 2000-ben én először hivatalba léptem, nemsokára felmértük, hogy milyen infrastrukturális fejlesztésekre van szükség ahhoz, hogy az egyre növekvő társadalmi igényeknek – ami a munkavégzés színvonatát illeti – minél jobban tehessen eleget az ügyészi szervezet.”

Akkor egy hosszú távú programot dolgoztak ki, amibe beletartoztak az épületfejlesztések is. A Nagykátai Járási ügyészség is végre beköltözhetett tehát saját épületébe.

DR. BARANYAI TEODÓRA vezető ügyész Nagykátai Járási Ügyészség: „Történelmi pillanat, mert 1902-ben adtak itt utoljára át olyan épületet, ami az igazságszolgáltatáshoz csatlakozott. És az ügyészség ilyen. Az ügyészség az elmúlt 100 évben a Nagykátai Járásbíróság épületében kapott otthont, amely épületet nagyon szerettük és jó emlékek fűznek hozzá, de öröm, hogy az ügyészség ezzel az új épülettel az arculatát is megmutathatja végre a városnak, az embereknek, mindazoknak, akiket az ügyészség szolgál.”

És nem mellékesen minden feltétel adott  a zökkenőmentesen és nyugodt munkához.