Kecske Kupa – matematikai vetélkedőt tartottak Cegléden

1049

Idén először tartottak Kecske Kupát a Szent Kereszt Katolikus Általános Iskolában. A városból három iskola csapata nevezett, de érkeztek diákok Százhalombattáról, Budapestről, Ecsédről és Ceglédbercelről is. A verseny kétfordulós, a legtöbb pontot szerző csapatok a végső döntőben, Kecskeméten mérettethetik majd meg magukat.

Nagy volt a zsongás a Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola tornatermében. A gyerekek színes papírlapjukkal szaladtak az asztaluktól a sarkokban ülő zsűrikhez. Nem véletlen, hiszen mindenki a legtöbb pontot szerette volna összegyűjteni az úgynevezett Kecske Kupán, amely egy rendhagyó matematikai vetélkedő.

JEDLICSEKNÉ VÁGÓ ANDREA, vezető, reál munkaközösség: ,,Ez a hatodik Kecske Kupa. Azért ezt a nevet kapta, mert egy kecskeméti alapítvány indította el és a Kecskemét neve a kecskéből származik és így jött nekik ez az ötlet. Már hat éve folyik, régebben voltunk Kecskeméten versenyen, de még itt nem és pár évvel ezelőtt kérvényeztük, hogy hát ha mi is szerepelhetünk helyszínként és ebbe az évben került nálunk először megrendezésre.”

A gyerekeknek összesen 32 feladatot kellett megoldaniuk. A feladványok nagyon vegyesek, volt köztük geometria, algebra és logikai is.

JEDLICSEKNÉ VÁGÓ ANDREA, vezető, reál munkaközösség: ,,Négy különböző színű papíron vannak feladataik ez négyféle témakör és mindig ahhoz a sarokhoz kell menni, amilyen színű papírnak a feladatait oldotta meg. Ott egy programmal leolvassák a QR kódját és beadják a feladat megoldását, ha jó, akkor zöld lesz a képernyő és kapja a következő választ.”

Ha pedig rossz választ adtak, akkor van lehetőség javítani, de azért pont levonás jár. A fiatalok szemmel láthatóan élvezték a rendhagyó versenyt. Bognár Barbara például azt mondta, bár nehezek a feladatok, de a hangulat nagyon jó.

BOGNÁR BARBARA: ,,Ezen a fehér lapon volt az első és az arról szólt, hogy cm-ből dm-be kellett átváltani, még azzal küszködünk. Mennyire szereted a matekot? Harmadik kedvenc tantárgyam.”

A versenynek lesz még egy pontgyűjtő fordulója, a két megmérettetést összegezve dől el, mely csapatok mehetnek Kecskemétre a végső döntőbe. A hatodik Kecske Kupára jelentkeztek diákok a Református iskolából és a gimnáziumból is, de nem csak Ceglédről, Százhalombattáról, Budapestről, Ecsédről és Ceglédbercelről is érkeztek fiatalok.