Kedvenc verseiket olvasták fel a diákok

1122

Általános és középiskolások olvasták fel kedvenc verseiket a Városi Könyvtár előtt. A Magyar Költészet napján délelőtt 10 órától délután ötig várták az érdeklődőket. A fiataloknak óriási színezővel és szókirakóval is kedveskedtek a szervezők, valamint megnyílt a Könyvtárban a József Attila tárgyi és szellemi hagyatékából álló kiállítás. A költészet napi rendezvényt flashmob zárta.

113 éve született József Attila, április 11-e évtizedek óta a költészet napja. Ilyenkor az ország szinte minden településén szerveznek a költészettel kapcsolatos programot. Cegléden délelőtt 10 órától várták az érdeklődőket a Városi Könyvtár elé. Többszáz diák érkezett a ceglédi általános és középiskolákból a versolvasó napra. A gyerekeket a Könyvtár igazgatója köszöntötte.

KABDEBÓ-LADIK LÍVIA, igazgató, Városi Könyvtár: 02:46 – 03:00 Ennek az üzenete, hogy ennyien itt vagytok az számomra, hogy a versnek, a versolvasásnak igenis van helye és létjogosultsága a kultúránkban. A versolvasásnak, a vers szeretetének nagyon fontos velejárója, hogy tovább öröklődjön. Én nagyon szeretném remélni és őszintén kívánom azt, hogy majd ti is hagyjatok örökül egy ilyen verseskötetet, majd a saját gyerekeiteknek, ahogyan én is tovább a fiamnak vagy a fiaimnak.

A versolvasás a lelket táplálja, többek leszünk általa- vallják a költészet kedvelői. A fiatal generáció ugyan a digitalizáció iránt érdeklődik leginkább, de a vers szeretete sem tűnik el. Jó példa erre Virág is, aki Goethe egyik művét szavalta.

VINCZE VIRÁG: Kedvelem Goethe-t, szeretem a verseit és Szabó Lőrinc fordításai az egyik legjobbak. – Milyen gyakran olvasol verseket, vagy verseskötetet milyen gyakran forgatsz verseskötetet a kezedben? – Elég gyakran. Majdnem minden nap. Főleg most, hogy az érettségire készülünk, emelt magyar érettségizek és azért sokkal többet, mint úgy általában. Úgy érzem, hogy hozzám is tartozik az a vers, és hogy amiről szól, az a vers engem is megérint, vagyis hogy van hozzá közöm.

A diákok hét órán keresztül, egymást váltva mondták el kedvenc versüket. Volt, aki Petőfitől, míg más Vörösmartytól vagy Radnótitól választott. A költészet népszerűsítésére mindig szükség van- mondta Virág, a Török János Szakközépiskola végzőse.

VINCZE VIRÁG: Jó lenne ha minél több mindenkit érdekelne, és az ilyen napok nagyon jók.

A költészet napi ünnepségen óriási színezővel, filléres könyvvásárral és szókirakóval is várták a fiatalokat. A Könyvtárban József Attila hagyatékából nyílt kiállítás. A napot flashmob zárta.