Kenyér készül rászorulóknak

1463

Búzagyűjtő napot tartottak Tápióbicskén, a hazai és a határokon túli magyar gyermekeket támogatására. A Magyarok Kenyere Program keretében már 8 éve zajlik országszerte a búzagyűjtés, az abból készült kenyeret pedig szerény körülmények között élő fiataloknak juttatják el.

Megható az összefogás, hogy ilyen nemes ügy mellé tud állni a Tápióvidék és Pest megye – fogalmazott Velkei József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke köszöntőbeszédében. A Magyarok Kenyere elnevezésű program keretén belül tartottak búzagyűjtő napot Tápióbicskén.

VELKEI JÓZSEF, elnök, NAK Pest megyei és Fővárosi Szervezete: ,,8 évvel ezelőtt a Dél-vidékről pontosabban Magyarországról, Pécsről indult ez a kezdeményezés és a Pest megyének ez a déli része elsők között volt, aki csatlakozott ehhez a mozgalomhoz. Mondhatjuk azt, hogy mozgalom, hisz a 8 év alatt országossá, sőt határon túlivá nőtte ki magát ez a rendezvény. Megható, ahogy az emberek összefogtak, hisz a nemes cél, az mindig egy olyan dolog, ami mellé jó szívvel állnak az emberek.”

A Tápióbicskén, Újszilváson és Kartalon összegyűjtött búzából Tápiógyörgyén készül a liszt, utána pedig a kenyér, mellyel a hazai és a határon túl élő magyar gyermekeket szeretnék segíteni. A programon részt vett Dorner Gábor is. Nagykáta polgármestere a gabona jelentőségéről beszélt.

DORNER GÁBOR, polgármester, Nagykáta: ,,A gabona, amiből majd a kenyér készül rendkívül fontos szerepet töltött és tölt be ma is a közösség életében. A bő termés, a sikeres aratást biztosította, hogy lesz elegendő élelem télre. Az aratásnak is külön rituáléja volt. A munkát fohászkodással, imádsággal kezdték, a férfiak megemelték a kalapjukat.”

Felelősek vagyunk egymásért, felelősek vagyunk azért, hogy mindenki asztalára jusson kenyér, segítenünk kell egymást, hogy mindenkinek emberhez méltó élete legyen – fogalmazott köszöntőbeszédében az országgyűlés alelnöke.

JAKAB ISTVÁN, Országgyűlés alelnöke: ,,15 millió búzaszem, 15 millió magyar, amikor egyesül, amikor egységes akarattal, egy szívvel mondja azt, hogy igen, összetartozunk, igen felelősek vagyunk egymásért, igen mi odafigyelünk azokra is, akik szükséget szenvednek.”

A programon Utcai Róbert csantavéri plébános áldotta meg az adományokat és az adományozókat.