Kerékpárút épülhetne a Gerje mentén

816

Kerékpárút hálózatot alakítanának ki a Gerje mentén-erről döntöttek ma az érintett települések polgármesterei Ceglédbercelen. Mintegy 250 kilométeres lenne a Gerje körút, amely nem csak a turizmusnak adhatna óriási lökést, a gazdaságélénkítésre is jó hatással lenne. A polgármesterek szeretnék, ha az elképzelés kormányzati szinten is meghallgatásra találna. A berceli összejövetelen részt vett az önkormányzati államtitkár, Pogácsás Tibor is, aki azt mondta: képviselőtársaival mindent megtesznek, hogy a Gerje menti kerékpárúthálózat megépülhessen.

Egyre népszerűbb a kerékpározás, az ország jónéhány térségében biciklihálózatot alakítottak ki, gondoljuk a Tisza tavi vagy a Balaton körre. A gyönyörű természeti kincseket rejtő Gerje is vonzó sportolási, turisztikai célpont lehetne. 19 település polgármestere tanácskozott ma arról Ceglédbercelen, milyen lehetőségeket kínálna a Gerje menti kerékpárúthálózat.

TÖRÖK JÓZSEF, polgármester, Ceglédbercel: 255 kilométer körülbelül. Úgy mondjuk, hogy nincs eleje és nincs hiszen ez két burokból és két tengelyből álló kerékpárút hálózat lenne. Ha az alapötletet nézzük, akkor a kiindulópont Pilis, a befejezés Kőröstetétlen, érintve Jászkarajenővel.

A Gerje körútnak számtalan pozitív hatása lenne. Hatalmas lendületet adna például a térség idegenforgalmának.

TÖRÖK JÓZSEF, polgármester, Ceglédbercel. Van gyógyfürdőnk, van kiváló pálinkánk, vannak nagyon jó boraink, vannak nagyon jó gasztronómiával rendelkező éttermeink, minden településnek van olyan értéke, amit érdemes erre a láncra felfűzni.

Számos építészeti remekmű, kiváló fesztiválok és egyedi termékek-ezeket mindet fel lehetne fűzni a kerékpárútra, hiszen a legtöbb biciklis nem egy nap alatt teljesítené a távot. A megvalósuláshoz szükséges forrás előteremtése kormányzati segítség nélkül nem megy. Az elkövetkező időszakban kompenzációs keret állhat Pest megye rendelkezésére, amelyből akár ilyen célokat is támogatni lehet-mondta az önkormányzati államtitkár, Pogácsás Tibor.

POGÁCSÁS TIBOR, Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára: Azokat a lehetőségeket, amelyek akár egy ilyen kisebb, a megye méretéhez képest kisebb régiós együttműködés, ezeket akár a kompenzációhoz kapcsolódó lehetőségekben, akár egyéb más, a megyében is beindítható fejlesztési lehetőségekben lehet hasznosítani.

Pogácsás Tibor úgy fogalmazott: ő és képviselőtársai mindent megtesznek hogy a Gerje menti kerékpárút hálózat megvalósulhasson. A Körút egyébként gazdaságélénkítő hatással is bírhat, sok dolgozó munkába jutását segítheti.

DR. PETRÁNYI CSABA, polgármester, Újszilvás: Tipikus esete Újszilvás, ahonnan hat kilométerre egy 600 főt foglalkoztató munkahely működik, ahová az emberek legtöbbje kerékpárral jut el. Jelen pillanatban közlekedésbiztonságilag elég veszélyes helyzet közepette. De úgy gondolom hogy nagyon sok település van még itt ebben a kis régióban, akiknek nagyon-nagyon fontos lehet ennek a kerékpárhálózatnak a megépítése.

Az érintett települések polgármesterei kinyilvánították közös akaratukat, vagyis együtt tesznek azért, hogy a 250 kilométeres úthálózat megépülhessen.