Keresik a lehetőséget, hogyan újulhatna meg a szobor is

1057

Keresik annak lehetőségét, hogy újulhatna meg a templom előtti térrel együtt maga a Szentháromság szobor is. Erről ma beszélt a városrész önkormányzati képviselője és a Városfejlesztési Kft vezetője. De azt is elmondták: a munkákat úgy ütemeztették,hogy a templom előtti járdaszakasz húsvétra valóban járható is legyen. Ezért már most felbontották ott az aszfaltot.

A növényzet elburjánzott, járhatatlanná vált a Katolikus templom előtere. A felújítással vissza fogják tudni adni  ezt a területet a város lakosságának s – így fogalmazott ma Imregi Tibor, önkormányzati képviselő.

IMREGI TIBOR önkormányzati képviselő: „Funkciójában is meg fog változni, ugyanis a Városházáról kijövő ifjú pár esküvők alkalmával nem kell hogy az úttesten közelítsék meg a templomot. Az itt lévő kialakított széles úton egyenesen át tudnak jönni a templomba. A szertartás végén pedig egy olyan térre fog érkezni a násznép és az ifjú pár, ahol lehet fényképezkedni, akár a Városháza, akár a templom hátterével.”

Az önkormányzati képviselő is hangsúlyozta: egyes hírekkel ellentétben, több egyeztetés is volt a térrel kapcsolatban, több fórumon is kikérték a lakosság és az érintettek véleményét.  A templom előtti térrel együtt egyébként szeretnék, ha maga a szobor is megújulna. Erre több megoldás is lehetséges – erről már a Ceglédi Városfejlesztési Kft ügyvezetője beszélt.

SZEBENI DÁVID ügyvezető, Ceglédi Városfejlesztési Kft: „Egyrészről kértünk be ceglédi illetőségű szoborrestaurátortól ajánlatot. De egy szobor restaurátor munkája nem olcsó, sőt mi több ez azért már elég rendesen megterhelné a kasszát. De ez is egy opció. Azért hogy több lehetőség is legyen, közben finomszemcsés tisztító eljárásra is kérünk be ajánlatot. A napokban mérik majd fel a kollégák, hogy mennyi lenne ennek a szobornak a tisztítása. Finomszemcsés eljárást Budapesten műemléki épületeknél is alkalmazzák, tehát nem durva beavatkozásról van szó.”

De elkezdődött a katolikus templom előtti járdaszakasz felújítása is. Azért fontos ez, mert a kivitelezőnek minél hamarabb el kell kezdenie a betonozást ahhoz, hogy húsvétra járható legyen. Szebeni Dávid azt is hangsúlyozta: folyamatosan egyeztetnek Szecsődi Péter plébánossal is. Holnap délelőtti találkozón a munkafolyamat teljes ütemezéséről is tárgyalnak majd.