Kétkeréken Cegléden – prevenciós rendezvény

1272

Kétkerekű járművek vezetőinek tartottak prevenciós napot a Műszaki Vizsgálóállomáson. A Ceglédi és a Pest Megyei Balesetmegelőzési Bizottság által szervezett rendezvényen lehetőség volt a kerékpárok regisztrálására és a motorok átvizsgálásra is. De ügyességi versenyen és KRESZ teszten is megmérettették magukat a kilátogatók.

Nagy volt az érdeklődés a Kétkeréken Cegléden elnevezésű prevenciós program iránt. Rendőrök, civilek, motorosok és kerékpárosok töltötték meg a ceglédi Műszaki Vizsgálóállomást. A hangsúly a balesetmegelőzésen van – mondta Szabó Zoltán.

SZABÓ ZOLTÁN, r. százados, Közlekedési Osztály mb. vezetője: ,,Mezőváros lévén nálunk elég sok két keréken közlekedő van, főként kerékpárosra gondolok, nem csak szabadidős tevékenységként végzik a kerékpározást, hanem munkahelyre iskolába is azzal közlekednek. Itt az iskolakezdés és erre való tekintettel is, valamint, hogy összefogjuk a két keréken közlekedőket.”

Számos programmal készültek a szervezők. A kerékpárlopások megelőzése érdekében lehetett regisztráltatni a bicikliket. Továbbá a kilátogatóknak lehetősége nyílt a motorjaik műszaki átvizsgáltatására és részt vehettek a biztonságos motorozást segítő instruktori tanácsadáson is.

SZABÓ ZOLTÁN, r. százados, Közlekedési Osztály mb. vezetője: ,,Mivel sok a kerékpáros sok kerékpáros sérültünk is van, ugye attól függetlenül, hogy ők az okozók, vagy nem ők az okozók, akkor is ők fognak megsérülni legfőképpen, úgy hogy ezt szeretnénk elkerülni, hogy a helyes és szabályos közlekedés irányába tereljük őket és a járműveiket is rendben tartsák.”

A rendezvényen részt vett az egyik autósiskola oktatója is, ő a motorosok felkészületlenségéről beszélt.

GYURINKA RÓBERT, tulajdonos, Gyurinka Autósiskola: ,,A motorosok képzésével foglalkozom és a hatalmas problémát abban látom, hogy technikailag nincsenek felkészülve. Ez azt jelenti, hogy nem jól tudnak kanyarodni, nagyon sok motoros más képző szervtől átjön és látjuk a hatalmas nagy problémákat, hogy utcára hogy kerülnek ki. Én folyamatosan a motorosokat felviszem a hegyekbe oktatás során.”

Ügyességi pályát is építettek a helyszínen, ahol nem csak a felnőttek, hanem a gyerekek is jól helytálltak.

FACSKÓ SZILVESZTER JUNIOR: ,,Mióta motorozol? Kettő-három éve. Miért érzést ad neked a motorozás? Jót. Most mit gyakorolsz? – Kanyarodást, meg ilyesmit.”

Az ügyességi versenyen legjobban teljesítők közlekedést segítő ajándékokat vehettek át. A kisfiú annyira jól szerepelt, hogy különdíjat kapott. A prevenciós napot egy különleges motoros rendőr bemutató zárta.