Kevés a munkaerő

1128

Sok gyümölcs a fákon rohad meg, hiszen nincs elég ember, aki leszedné a termést – mondta Klément György, a Ceglédi Gazdakör elnöke. A munkaerőhiány már évek óta problémát okoz. A gépesítéssel persze lehet segíteni a helyzeten, de az sosem lesz olyan, mint a kézi munkaerő.

Szemmel látható a kézi munkaerő hiánya, hiszen itt a Cegléd és Ceglédbercel között található szőlőültetvényeken is csak pár ember dolgozik. A mezőgazdasági munkának leginkább az idősebb korosztálynál volt kultúrája, utánpótlás pedig sajnos nincs – mondta Klément György.

KLÉMENT GYÖRGY, elnök, Ceglédi Gazdakör: ,,Ezt maximálisan megéreztük már jó pár évvel ezelőtt és így emiatt elég sok munkánk elmaradt, át kell gondolni, hogy mi az a legfontosabb, amit elvégzünk, tehát a gyümölcs, hogy ha megérik azt be kell takarítani. Nincs mese, de sajnos emiatt elég sok gyümölcs maradt a fán a térségben is.”

A problémát valahogy orvosolni kell. Erre az egyik legjobb megoldás a gépesítés. A szőlőtermesztésnél a legtöbb munka szüret idején van és mivel kevés az emberi munkaerő, így az ületvények 80%-át gépekkel takarítják be.

KLÉMENT GYÖRGY, elnök, Ceglédi Gazdakör: ,,Azt ne felejtsük el, hogy egy kombájn az durván 300 kézi munkaerőt pótol azzal ezen a területen úgymond megvagyunk, a gyümölcsbetakarításnál is a rázógépes betakarítások kerültek előtérbe, tehát mindenképpen csak a gépesítés, ha jobban megnézzük ezeket a területeket is, már olyan művelés módban vannak, amiket már géppel tudunk csonkázni, de a kézi munkaerő a metszésnél még mindig kell.”

A gépesítés sosem fogja igazán pótolni a kézi munkaerőt. Hiszen a növénynek nem biztos, hogy jót tesz a rázógép és a kombájnok általi szüretelés. A 80-as évek végén még 10×10 fős brigádok dolgoztak az ültetvényeken, ez mára a múlté. Klément György arról is beszélt, hogyan lehetne változtatni ezen a helyzeten.

KLÉMENT GYÖRGY, elnök, Ceglédi Gazdakör: ,,Valamilyen szinten a mezőgazdaság jövedelmezőségét kellene visszaállítani, ez meg megint nagyon messzire nyúlik. Nekem, ami nem tetszik, hogy lassan a tejhez nem kell tehén, a kenyérhez nem kell búza, a meggyivóléhez nem kell meggy. Tehát azért mondom, hogy ez nagyon messzire nyúlik.”

Az elnök úgy fogalmazott: az előrelépéshez az kell, hogy ez megváltozzon. Utána valószínűleg nagyobb szükség lenne a mezőgazdasági termékekre, amiből az következik, hogy kecsegtető munkabért tudnának fizetni a munkavállalóknak – hangsúlyozta Klément György.