Kiállítás, séta és koncert – az autizmus világnapján

1627

Kiállítással, sétával és koncerttel készült az április másodikai világnapra az Autizmussal élők és segítőik egyesülete. Ez alkalomra a Városháza is kék színbe öltözött, de kék lufikkal felvonuló segítők, támogatók, szülők és gyerekek is igyekeztek felhívni a figyelmet az autizmusra és az autizmussal élők támogatására.

A művelődési központ kamaragalériájában látható az a kiállítás, amelynek megnyitójával elkezdődött az Autizmus világnapja alkalmából szervezett esemény.  A kiállításon autizmussal élő gyerekek alkotásait láthatja a közönség, de fényképeket is, amely mindennapjaikat mutatja be. A kiállítás a polgármester, Takáts László nyitotta meg, aki úgy fogalmazott: segíteni csak egyféleképpen lehet, önzetlenül.

TAKÁTS LÁSZLÓ polgármester: „Segíteni mindenki tud, hiszen akár néhány kedves szó is sokat adhat az elesetteknek. A figyelem az már más kérdés. Nem is azért, mert nem tudunk elegendő figyelemmel lenni a betegek felé – sajnos olyan időket élünk, amikor sokan inkább elfordítják a fejüket a problémák előtt. Ha nem látják, úgy gondolják, az nincs is. Számukra valóban nem léteznek ezek a problémák ám azokra, akik nem közömbösek, sokkal nagyobb feladatot hárít, hiszen nem csak a segítségnyújtással kell törődniük, hanem azzal is, hogy felhívják embertársaik figyelmét a problémákra.”

Ebben az esetben az autizmusra. Az egyesület nagyon sok és nagyon komoly munkát végez – hangsúlyozta.

TAKÁTS LÁSZLÓ polgármester: „Büszkék lehetnek magukra é büszkék vagyunk mi is rájuk. Hogy önzetlenül ilyen sok és komoly munkát végeznek. Segítenek az elesetteknek és felhívják az egészséges emberek figyelmét arra, hogy ebben a kérdésben nekik, nekünk is sok feladatunk van. Munkájuk nélkülözhetetlen, de magam nem is tudom, hogy mi a nehezebb. Segíteni vagy a közömbösök figyelmét felhívni.”

Mindkettőhöz sok erő és elhivatottság kell  – ezzel ők rendelkeznek – folytatta polgármester.  Persze műsor is színesítette a megnyitót, majd a résztvevők kék lufikkal a Városházához sétáltak, amely erre az alkalomra kék színbe öltözött. Az egyesület minden erejével azon dolgozik, hogy az autizmussal élő gyerekeknek megfelelő környezetet teremtsenek. Ezért is szeretnék felújítani a játszóteret. A hinták, játékok alá szükség lesz majd még gumiszőnyegre – az EU szabvány miatt –  melyre az egyesület várja a támogatók jelentkezését. De a megvalósítást segítette az a jótékonyági koncert is, amelyen a Sárik Péter mutatta be különleges műsorát a művelődési központ színháztermében.