Kínai befektetők jöhetnek Ceglédre

1173

Újabb munkahelyek jöhetnek létre Cegléden. Egy kínai város, Jiaxing vállalkozói érdeklődnek a város nyújtotta befektetési lehetőségekről. A kínai delegáció meglátogatta az ipari parkot. A polgármester, Takáts László átfogó tájékoztatást adott a lehetséges beruházásról, majd a kínai város és a Cegléd gazdasági együttműködést kötött. A külföldi vendégek elsősorban gépészeti és textilipari üzemben gondolkodnak.

Az ipari parkba és az Ecseri Kft-hez is ellátogatott a 4 milliós kínai nagyváros, Jiaxing delegációja. Cegléd 2015. novemberében vette fel a kapcsolatot velük, akkor együttműködési megállapodást is kötöttek, a tegnapi látogatással pedig tovább mélyült a kapcsolat. A polgármester, Takáts László, a Városházán adott tájékoztatást a kínai város polgármesterének, valamint vállalkozóknak a Cegléd kínálta befektetésről. Az ipari park egyre vonzóbb lesz a befektetőknek, a főváros közelsége, valamint a néhány hónap múlva megépülő M4-es gyorsforgalmi út miatt. Takáts László a magyar kormány kínálta kedvezményes hitelekről is beszélt, és felvázolta azt is, hogy milyen helyi adók illetve kötelezettségek járnak egy beruházással. A polgármester elmondta a kínai delegációnak azt is: Cegléden jó a szakképzés, van munkaerő de a dolgozókat meg kell fizetni.

TAKÁTS LÁSZLÓ, polgármester: Látható most már Cegléden is, ahogy egész Magyarországon is, hogy van szakképzett munkaerő, de meg kell fizetni. Annak az időszaknak már vége, hogy olcsó munkaerőhöz lehet jutni, meg kell fizetni a képzett munkaerőt ahhoz, hogy helyben maradjon. Ezt elmondtuk nekik is, mert így a korrekt.

A kínai polgármester és a vállalkozók a tájékoztatást követően komoly érdeklődést mutattak Cegléd iránt. Jiaxing egyik nagyvállalatának vezetője azt mondta: a mostani találkozó csak a kezdet.

ZHANG JIANSHENG, igazgató, Jiaxing Department of Commerce: Nagyon tetszik Cegléd, szép város. a találkozó mély benyomást tett ránk. A polgármestertől átfogó képet kaptunk a befektetési lehetőségekről. Biztos vagyok benne, hogy van közös jövőnk, és gyümölcsöző lesz a kapcsolatunk Cegléddel.

A kínaiak a gépészeti és textilipari vállalkozáson gondolkodnak Cegléden. Takáts László, polgármester és a kínai város első embere gazdasági együttműködést írtak alá a jövőbeli kapcsolatot erősítendő.

TAKÁTS LÁSZLÓ, polgármester: Bízunk benne, hogy itt a személyes találkozó elindítja a gazdasági együttműkődés felélénkülését. Bízunk benne, hogy a következő alkalommal pedig már valami kézzel fogható és konkrét dologról is tudunk beszélni.

A gazdaság fejlesztés, új munkahelyek létrehozása mellett a kínai kapcsolat az idegenforgalom szempontjából is kedvező lehet Ceglédre nézve-mondta Takáts László.