,,Könyvtárak a kamasz olvasókért”

1362

Cegléd ad otthont a Könyvtárak háromnapos szakmai programjának idén. A fiatalok könyvtárhasználatának csökkenése egységes tapasztalat a városi könyvtárakban, ezen pedig változtatni szeretnének. A szakmai napokon több megközelítésben járják végig azt, hogy hogyan lehetne a kamaszokat a könyvtárba csalogatni.

Ma kezdődött el a könyvtári dolgozók szakmai programja Cegléden, az Aquarell Hotelben. Az előadássorozat fő témája a fiatalok és olvasási szokásaik – mondta a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ igazgatója, Fülöp Attiláné.

FÜLÖP ATTILÁNÉ, igazgató, Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ: ,,Az Informatikai és Könyvtári Szövetség Városi Tagozata egy analízist készített a városi könyvtársak munkatársaival. Ennek az egyik eredménye az volt, hogy a gyengeségek és a veszélyek között megjelent a kamaszolvasók hiánya a könyvtárakban.”

A szakmabeliek úgy érzik, hogy nagyon kevés kamasz és fiatalfelnőtt jár könyvtárba. A programsorozaton tapasztalataikat és ötleteiket is megoszthatják egymással, mellyel talán változtatni tudnak a kialakult helyzeten.

FÜLÖP ATTILÁNÉ, igazgató, Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ: ,,Megkerestük a szakmában azon a Könyvtárak munkatársait, ahol már elindult és nagyon komolyan folynak ezek a munkák. Nem véletlenül hoztuk Ceglédre ezt a programot, hiszen itt már nagyon régóta működik az Ifjúsági Könyvtár, a megyében biztos, hogy elsőként indították el és itt nagyon sok tapasztalat gyűlt már össze.”

A szakmai nap megnyitóján részt vett a polgármester is. Takáts László, örömét fejezte ki azért, hogy Cegléden rendezték meg a könyvtári programsorozatot. De beszélt arról is, hogy a mai felgyorsult világban tényleg keveset olvasnak a fiatalok.

TAKÁTS LÁSZLÓ, polgármester: ,,Én azt gondolom, hogy az a helyzet, ami előállt és az az időszak, ami következik az még nehezebb kihívásokat fog mindenki elé helyezni. Bízom abban, hogy az elkövetkező három napban önök tudnak majd megoldást találni.”

A szakmabeliek ebben a három napban próbálnak válaszokat találni erre a problémára. Szeretnék megszólítani a fiatalokat és kedvet csinálni nekik a könyvtárlátogatáshoz.