Könyvtáros konferencia Ceglédbercelen

1039

Az olvasónak mindig igaza van? Ez volt a fő témája a Pest megye könyvtárosainak Ceglédbercelen tartott konferencián. A műhelynapon egyeztettek és a könyvtárakkal kapcsolatos kérdéseket is megvitatták a szakmabeliek.

Nagy volt az érdeklődés a Magyar Könyvtáros Egyesület által szervezett szakmai nap iránt. Pest megye könyvtárosait Ceglédbercel Művelődési Házában fogadták.

FÜLÖP ATTILÁNÉ, elnök, MKE Pest megyei Szervezete: ,,A témánk pedig az idén a könyvtárosról szól elsősorban. Azt tapasztaltuk, hogy intézményeinkben megjelennek azok az olvasók, akik türelmetlenebbek, nagyon sietnek, akik különböző problémáikat a könyvtárosnak mondják el.”

Ezt a könyvtárosnak jól kell kezelni. Mindig igyekeznek az ilyen helyzetekre jó megoldást találni. A könyvtáraknak még panaszkezelési szabályzata is van. Fülöp Attiláné arról is beszélt, hogy még mindig nagyon népszerű a kölcsönzés.

FÜLÖP ATTILÁNÉ, elnök, MKE Pest megyei Szervezete: ,,A könyvtárak klasszikus szolgáltatása a könyv kölcsönzés még ma is – ahol van pénz a dokumentum beszerzésre – a legerősebb szolgáltatás. Mindenhol próbálkozunk az elektronikus szolgáltatásokkal, az elektronikusan előfizetett folyóiratokkal, és vannak e- könyveink is, de ez még jelenleg a közkönyvtárakban, a települési könyvtárakban nem egy erőteljes vonulat.”

Viszont az is tény, hogy sokan internetről töltik le a könyveket, főleg a kötelező irodalmakat– mint mondta. Az olvasás egyébként javítja a koncentrációt, fejleszti a memóriát és bővíti a szókincset, ezért érdemes minél többet olvasni.