Koszorúzás, felvonulás

1085

Az ünnep idén a honvédsírok koszorúzásával és a diákok fáklyás felvonulásával zárult. Cegléd Város Önkormányzata idén is a város egyházi és köztemetőiben várta az emlékezőket.  A diákok most is sokan vettek részt az esti felvonuláson és énekeltek közösen 48-as dalokat Molnár László népzenésszel. De délután a sajtó munkatársait is várták ünnepségre a Szabad Sajtó napja alkalmából.

A Református Öregtemetőben indult a megemlékezés az ünnep délutánján. A 1848-49-es hősök sírjainál a város lelkészei egy-egy igével tisztelegtek a sírhantokban nyugvók emléke előtt. A város vezetői, szervezetek, intézmények képviselői pedig egy-egy szál virággal, vagy koszorúval emlékeztek a forradalom és szabadságharc Cegléden nyugvó résztvevőire.  Az ünnep a  Kossuth Múzeumban folytatódott, ahol a Szabad Sajtó Napja alkalmából várták ünnepségre a ceglédi sajtó munkatársait.

FÖLDI LÁSZLÓ országgyűlési képviselő:           „Én bizony dicsérni jöttem Cézárt, nem temetni. A Cézárt bizony, vagyis a sajtót. Modern társadalmunk császárát. Aki egyetlen intésével képes dönteni akár élet vagy halál fölött is. Dicsérni jöttem ezt az uralkodót, pedig sokan mások temetik. Azt mondják, hogy féktelen mohóságában, végtelen felelőtlenségével felfalja mindenünket.”

Ám ő dicsérni jött – fogalmazott és mindenek előtt méltatja a sajtó szorgalmát, sokszínűségét. Soha annyira nem volt még szükség tárgyilagos korrekt és hiteles újságírókra, mint most, amikor oly sokan képzelik magukat mindenféle felelősségtudat, tapasztalat és gyakorlat nélkül újságírónak – hangsúlyozta Földi László. De a ceglédi sajtó munkatársait köszöntötte a Pest Megyei Önkormányzat sajtófőnöke, Ambrus András is.

AMBRUS ANDRÁS sajtófőnök, Pest Megye Önkormányzata: „Itt olyan munkatársak dolgoznak, akik a minőséget képviselik. Ha itt szétnézek a teremben, akkor például több Pest megye díjas újságírót is látok, ami azért nagy szó, mert az elmúlt 10 évben több ceglédi munkatárs is megkapta a díjat. És ha belegondolunk, hogy 187 település van és a 187 településen kb 500 médium működik, tehát ha ezt nézzük, akkor arányaiban is látszik, hogy igenis jól működik itt Cegléden a média.”

De köszöntötte a sajtó képviselőit a múzeum igazgatója is, majd nem csak a sajtómunkatársak, de minden érdeklődő figyelmébe ajánlott azt a kiállítást, amelyet Kisfaludi István állított össze a tavalyi év sajtófotóiból.

Az ünnep estéjén nem marad el a diákok fáklyás felvonulása sem. A Széchenyi útnál gyülekezett az ifjúság, hogy a Szabadság térre vonuljanak. Ott már tárogatószóval várta őket Molnár László népzenész. Az ünnep a Szabadság téren közös énekléssel majd a Patkós Irma művészeti iskola diákjainak és tanárainak műsorával zárult.