Ünnepelt a város

1157

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján Cegléd Város Önkormányzata idén is megemlékezésre várta a város lakóit március 15-én. Takáts László polgármester megnyitó beszédében kiemelte: bátornak kell lennünk, mert ha nem leszünk azok, akkor elveszítünk mindent, amiért az 1848-as hősök harcoltak. A Nemzeti Dalt az ünneplők Ozsgyáni Mihály tolmácsolásában hallhatták, ezt követte a Gubody-díj átadása. Az idei esztendőben néhai Giba István pedagógusnak, a város egykori alpolgármesterének posztumusz ítélték oda az egyik legrangosabb városi elismerést.

Az ünnep reggel térzenével indult a Szabadság téren a Ceglédi Fúvószenekar közreműködésével. Majd Takáts László az ünnepi eseményeket megnyitó beszédében kiemelte a modern Európa és a magyarság történelmét végig kísérik a forradalmak, amelyek a nemzet egységében gyökereznek. Az összefogás ereje, a magyarok szabadságvágya tette csodássá a szabadságharcainkat, még akkor is, ha ezeket az önkény, a felettünk álló éppen aktuális hatalom mindig legyűrte.

TAKÁTS LÁSZLÓ polgármester: „A történelem kerekének járása úgy hozta, hogy nekünk mindig egy nagyobb, egy ránézésre erősebb ellen kellett felemelnünk a szavunkat. A magyar ember azonban sosem félte megtenni, amit megkövetelt a haza. Akármilyen erős is volt minket irányítani akaró hatalom, mi összefogtunk és erőnek erejével kezdtünk hozzá szabadságunk kivívásához. Így történt ez 1848 tavaszán, de így esett 1956 őszén is.”

Nagyszerű magyarok álltak a forradalmak, majd szabadságharcaink élére és ha kellett életüket adták a nemzetért, a magyar haza szabadságáért, önrendelkezésért, a demokráciáért – folytatta a polgármester.

TAKÁTS LÁSZLÓ polgármester: „Mi, itt az Alföld kapujában valahogy mindig a történések fősodrában voltunk és őseink nem féltek odaállni a nemes ügyek mellé, mert vallották, hogy a haza mindenek felett áll! Sehonnai bitang ember az, aki rongy életét a haza becsülete elé helyezi! Talán ez az egyik  legfontosabb üzenete az 1848-as forradalom és szabadságharc eszméjének.”

A Nemzeti dal idén Cegléd város szülöttje, Ozsgyáni Mihály szavalta el az ünneplőknek Az idei esztendőben néhai Giba István pedagógusnak, a város egykori alpolgármesterének posztumusz ítélték oda az egyik legrangosabb városi elismerést, a Gubody-díjat, amelyet .a kitüntetett özvegye vett át. Az ünnepség folytatásában a „Költő visszatér” címmel a Bem iskola diákjai mutatták be műsorukat, Őket a Ceglédi Táncegyüttes követte a színpadon Az ünnepség délelőtti felvonásának végén az önkormányzat, pártok, intézmények, civil szervezetek képviselői helyezték el a megemlékezés virágait a Kossuth szobornál.