Lada találkozó a városban

3829

Különleges látvány fogadta azokat, akik tegnap a Kossuth Ferenc utcán jártak. Az egyik parkolóban mintegy 14 Lada sorakozott. A baráti társaság azért szervezte az összejövetelt, hogy közösen készüljenek a tavaszi találkozókra, valamint, hogy tekézzenek egyet Cegléden.

Nagy robajjal érkeztek tegnap a városba a Lada autók szerelmesei. Mintegy 14-en sorakoztak fel a Kossuth Ferenc utca egyik parkolójában. Nemcsak ceglédiek, az ország különböző pontjairól utaztak ide az autósok.

VÁNYI MIKLÓS, szervező: ,,Ez nagyon régi gyerekkori szerelem a Lada. Gyerekkorom óta szeretem. Szerencsére a baráti köröm is olyan, hogy szinte mind Ladázik, szomszédom, sógorom, párom, barátok. Nagyon sokan vagyunk. Tavaly ismét visszaültem 15 év után a Zsiguliba. És most elkezdtünk találkozókra járni és megismerkedtünk a jászsági, az izsáki Ladásokkal és a többiekkel.”

A Lada egy igazi nosztalgia jármű, hiszen a régi időket idézi. Az egyik orosz járműgyártó vállalat gépkocsimárkája. A szovjet időszakban ezt a márkanevet csak az exportra szánt autóknál használták, a belső szovjet piacon pedig Zsiguli néven forgalmazták őket.

VÁNYI MIKLÓS, szervező: ,,A találkozók során a jászsági Ladások csatlakoztak hozzánk, hogy velünk együtt járjanak találkozókra és így alakult. Végül is ez a mai nap nem is egy találkozó, hanem inkább egy csapatépítő program. Egy hónap múlva kezdődik a találkozó szezon.”

A szervező úgy fogalmazott, hogy ez a találkozó inkább egy csapatépítés, hiszen tekézni jöttek Ceglédre a társasággal. Magyarországon egyébként a gyári autóktól egészen a legkülönlegesebben átalakított Ladákkal is találkozhatunk, de ma már a sok szigorú szabályozás miatt, nem nagyon lehet tuningolni őket.

VÁNYI MIKLÓS, szervező: ,,Régen lehetett őket alakítani, 2000-es évek elején, most már mindent be kellene íratni a forgalmiba. De nem nagyon lehet, nem engedik. Már nagyon nehéz olyan Ladát szerezni, ami átalakított és engedélyes is.”

Ványi Miklósék létrehoztak egy facebook csoportot is Cegléd és környéki Ladások néven, ahová minden Zsigulit szerető embert várnak. Miklós arról is beszélt, hogy a jövőben szeretnének nagyobb találkozókat is szervezni a városban.