Lámpásokkal vonultak a diákok

826

Lámpások százai világítottak tegnap a Kossuth Ferenc utcán. A Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola diákjai és pedagógusai vonultak fel gyertyáikkal Márton nap alkalmából. A lámpások Szent Márton emlékét őrzik, valamint a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt juttatják el az emberekhez.

Szent Márton ünnepnapjához számos népszokás kapcsolódik Magyarországon. Az iskolák diákjai és a pedagógusok évről évre kedves programokkal készülnek e napra. Tegnap például a Szent Kereszt Katolikus Általános Iskolában emlékeztek Szent Mártonra.

BALOGH BOGLÁRKA, pedagógus: ,,A gyerekek nagyon szeretik Szent Mártont és nagyon sokat tudnak a legendáiból tanulni. Most ez már a második Mátron-napi esemény a héten nálunk, mert tegnap volt osztályok közötti Szent Márton nyomán elnevezésű verseny, azt is nagyon élvezték.”

Idén már a nyolcadik alkalommal elevenítették fel a Szent Mártonhoz kapcsolódó legendákat.

BALOGH BOGLÁRKA, pedagógus: ,,Azért mindig szerdai napon van, mert egybekötjük ezt az eseményt a sulikopogtató programjainkkal. Most jelenleg az óvodásoknak tart a program és amikor annak vége van, akkor kijönnek az ovisok, itt gyülekezünk. Lesz egy kis műsor és utána pedig elindulunk a templomhoz.”

A gyerekek szemmel láthatóan élvezték az ünnepnapot. Sőt a Szent Mártonhoz kapcsolódó legendákról is meséltek.

TÖRÖK RÉKA, TÓTH BORI KINCSŐ: ,,Egy katona volt, aki egyszer azért, hogy segítsen kettévágta a köpenyét és egy koldusnak rátette a vállára. Szerintem nagyon kedves ember volt. – mit szóltok a felvonuláshoz? – Nagyon szeretem a felvonulást, minden évben eljövök.”

A lámpásokkal, fáklyákkal való felvonulás egyébként német nyelvterületről terjedt el. A tűz Szent Márton emlékét őrzi és a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez.