Lőrincz Viktor Európa-bajnok, Lőrincz Tamás bronzérmes!

1091

Szerbiában, Újvidéken rendezték a birkózók felnőtt Európa-bajnokságát. A CVSE – T.S. Integral két kötöttfogású válogatottja, a Lőrincz testvérek az utolsó napon, vasárnap léptek szőnyegre. A ceglédiek fantasztikus teljesítményt nyújtva egy Európa-bajnoki címet és egy bronzérmet is bezsebeltek.

A háromszoros Európa-bajnok Lőrincz Tamás első világversenye volt ez a 75 kilogrammosok között. Tamás az alsó ágra került a sorsolást követően, ráadásul selejtezni kényszerült a finn ellen. A mérkőzés gyakorlatilag megfelelt egy bemelegítésnek, hiszen esélyt sem adott ellenfelének, technikai tussal múlta felül. A második fordulóban az U23-as Európa-bajnok, junior világ- és Európa-bajnok grúz Bolkvazde ellen azonban már más volt a helyzet. Tamásnak igencsak meg kellett izzadnia a győzelemért, hiszen akció nélküli 2-1-es (intések voltak) csatát követően emelhették magasba a kezét. Nem sokra rá a negyeddöntőben már jött is a remek formában versenyző Eb-bronzérmes, junior világ- és Európa-bajnok örmény Karapet Csaljan, aki a szerb Nemest és a török Kust is meggyőzően verte meg. Tamással azonban nem bírt és 4-0-s magyar győzelem született. A döntőbe kerülésért a bolgár Abdelszlam következett, aki pár éve még egyiptomi színekben versenyzett. A bolgár a sorsolás szeszélye folytán két könnyű mérkőzéssel jutott az elődöntőbe. Nemzetközi eredményeket nem jegyző svájci és moldovai versenyzőket vert technikai tussal bő egy mérkőzésnyi időt birkózva. Szemben Tamással, akinek a súlycsoport élmezőnyéhez tartózó versenyzőkkel kellett megküzdenie. Ráadásul a negyeddöntőben is utoljára lépett szőnyegre és a szabály szerint 20 perc múlva már el kellett kezdeni az elődöntőt. Ez nagymértékben meghatározta a mérkőzést. A sokkal fittebb bolgár két levitellel 4-0-ra elhúzott és ezt követően csak az védekezésre összpontosított. A bírók kétszer is intették, így 4-2-re módosult az állás. Tamásnak több ígéretes támadása is volt, de ellenfele mindet hárítani tudta. Így a döntőbe a bolgár jutott, aki végül az Európa-bajnoki címet is megnyerte. A bronzéremért az esti programban a moldovai versenyzővel kellett megmérkőznie Lőrincz Tamásnak, s az első menet vége előtt nem sokkal, 8-0-ás állásnál tussal nyert. Ezzel megszerezte második Európa-bajnoki bronzérmét.

Lőrincz Viktor a 85-kg-ban nagyszerű teljesítményt nyújtva először egy litván majd egy észt versenyzőt egyaránt 4-0-ra legyőzve jutott az elődöntőbe. A döntőbe kerülésért bolgár versenyző következett, akit egy szorosabb mérkőzésen, de meggyőző fölénnyel 2-0 arányban múlt felül. Ellenfele a fináléban az azerit, az ukránt és a németet legyőző török Basar volt, akivel egy nagyon kiélezett és fordulatos mérkőzést vívott. A bírók először Viktort intették és ezzel a rivália került előnybe, de az első menet második felében átvette az irányítást és a török versenyző intése után 1-1-es állásnál már az ő vezetésével jöttek le a szünetre. A második felvonásban a török kezdett jobban és egy szőnyeg széli helyzetben kiléptette Viktort és ezzel 2-1-el átvette a vezetést. A ceglédi klasszis szinte azonnal tudott válaszolni és szintén kiléptette az ellenfelét, így már 2-2-vel ismét ő vezetett. Nagyjából két perc volt még hátra a mérkőzésből, amikor Viktor átesett a holtponton és iszonyú tempót diktálva a törököt teljesen megtörte. A bírók ennek megfelelően újból intették Basart, így már 3-2 volt az eredmény Viktor javára. Az állás a mérkőzés végéig már nem változott és ezzel Európa-bajnoki címet nyert Lőrincz Viktor!

A Lőrincz testvérek 2014 után tehát ismét érmet szereztek mind a ketten felnőtt világversenyen, akkor két bronz volt világbajnokságról, most egy arany és egy bronz Európa-bajnokságról.