Lovastábor a Füle Tanyán

962

A lovakkal, mozgásukkal és a lovaglással ismerkedhetnek a héten a Füle Tanya táborában a fiatalok. A kezdők futószáron, míg a haladók már önállóan is lovagolhatnak, természetesen azért felügyelet mellett. A lóháton különböző gyakorlatokat kell teljesíteniük, valamint a megfelelő ülést kell elsajátítaniuk.

Kobakkal és gerincvédővel ültek lóhátra a fiatalok a Füle Tanya lovastáborában. Az egészen kicsik még futószáron gyakorolták a lovaglás alapjait. A haladók pedig a karámban körözhettek lépésben és ügetésben.

SZŰRSZABÓ ZSUZSA, táborvezető: ,,Aki kezdő, de jó mozgású, jó alappal rendelkezik az még a lépést és az ügetést is el tudja sajátítani, ami azt jelenti, hogy innen már egy jó alappal indulhat ahhoz, hogy ide visszatérve a lovas ismereteit bővítse. Nyilván ez még az alapnak az alapja, de kedvet csinál és motivációt ad, hogy később tudja ezt majd folytatni.”

A védőfelszerelés mellett nagyon fontos az is, hogy az iskolaló megfelelő tulajdonságokkal rendelkezzen. A rendkívül jó idegrendszerű, nyugodt, békés lovakra teljes biztonsággal felülhetnek a gyerekek – hangsúlyozta a táborvezető.

SZŰRSZABÓ ZSUZSA, táborvezető: ,,5-6 olyan lovunk van, akivel a kezdők is teljes biztonságban lovagolhatnak, ők tanítják a lovast. Ha egy rutintalan ló és egy rutintalan gyerek kerül össze abból semmi nem lesz. Tehát a lónak nyugodt, békés természetűnek kell lennie és empatikus készséggel is kell rendelkeznie, amire képesek is. Tehát itt láttam már olyat, hogy ha meginog a gyerek a ló megáll azonnal.”

A táborban olyan fiatalok is részt vettek, akik már évek óta lovagolnak. Horváth Levente például három éve űzi ezt a sportot.

Horváth Levente: ,,Azért kezdtem el, mert nekem tetszik ez a sport és aranyosak a lovak is, ezért választottam ezt. Egyébként mást is csinálok, de ez nagyon tetszik, mert itt állatok is vannak.”

Levente már versenyeken is szerepelt, stábunknak pedig a későbbi céljairól beszélt.

Horváth Levente: ,,Az a tervem, hogy minél több versenyen részt vegyek és minél jobb eredményt érjek el, nagyjából ennyi.”

A táborban nemcsak a gyakorlatra, hanem az elméletre is nagy hangsúlyt fektettek. A kicsik egy hatalmas lovas képről ismerhették meg az állat testfelépítését. Mindemellett a gyerekek a trambulint, a pingpongasztalt és a csocsót is kipróbálhatták. Valamint a nagy melegben a medencénél is játszhattak és volt lehetőségük lovaskocsikázni is.