Madárkirály – kiállítás a Ceglédi Galériában

1179

Berkes András festőművész 70. születésnapja alkalmából rendeztek tárlatot a Ceglédi Galériában. Az alkotó az emberi kultúra kimeríthetetlen tárházából merít ihletet. Berkes András úgy fogalmazott a festést meditáció előzi meg. Ez segít abban, hogy a megtisztult szellem megnyilvánulását fesse vászonra.

Különleges színi és képi világot elevenítenek meg Berkes András festőművész alkotásai a Ceglédi Galériában. A tárlat címe nem véletlenül Madárkirály – mondta az alkotó.

BERKES ANDRÁS, festőművész: ,,A Madárkirály az egy letett valami már 50 -60 éves koromban festettem. Ebbe beletartozik a gyermekkora, amikor nagyon erősen jelen volt nálam az indiai filozófia. A Madárkirály az egy indiai eposznak egyik eseménye és ez későbbiekben is bejött, ugyanis az égi és a földi vitatkozás, a csodaszarvas és a turul vitatkozását jeleníti meg. Ezt sokat firtattam ezt a kérdést.”

A kiállítóhelyiség első részében legrégebbi alkotásai láthatók, melyek a családi gyűjteményt képzik. A hátsó részben pedig az újabbak kaptak helyet. Berkes András arról is beszélt mi az, ami leginkább inspirálja az alkotásban.

BERKES ANDRÁS, festőművész: ,,Engem a filozófia foglalkoztat, ez az én alapállásom és mindig egy ilyen összefoglalás, summázat felé mutatnak. Tehát a képeim egy-egy csomópontok is a filozófiai fejlődésnek a csomópontjai is.”

Az alkotó kizárólag olajfestékkel dolgozik, nem foglalkoztatják a modernebb technikák –mint mondta. De kitért az elkövetkező időszak céljaira is.

BERKES ANDRÁS, festőművész: ,,A tervem az, hogy ha ezen túl leszek, mert ez azért ez egy elég nagy befektetés az embernek, szellemileg és fizikailag is és azért már nem vagyok fiatal. Ekkora anyagot megmozgatni, végig gondolni. Ezután valószínűleg önarcképek lesznek, tehát Berkes Andrásnak az újjászületései vannak 70 év után.”

Berkes Andrást Hegedűs Ágota alpolgármester és Albertirsa polgármestere, Fazekas László is köszöntötte. A kiállítás dr. Lakatos László és Berkes András beszélgetésével nyílt meg. A festőművészt születésnapja alkalmából tortával lepték meg.