Március 5-ig lehet gyűjteni az ajánlásokat

939

Mától adja ki a választási iroda az ajánlóíveket azoknak, akik igényelték, vagyis akik országgyűlési képviselőjelöltek szeretnének lenni. Ötszáz ajánlást kell összegyűjteni, hogy valakit jelöltként nyilvántartásba vegyenek. Március 5-ig gyűjthetik az ajánlásokat az esetleges jelöltek.

Elindult a hivatalos kampány és két hét múlva kiderül kik azok, akiknek a neve rajta lesz a szavazólapokon, vagyis kik lesznek az országgyűlési képviselőjelöltek. Ahhoz hogy valaki jelölt legyen, ajánlásokat kell gyűjteni az ajánlóíveken, amelyeket a választási irodánál kellett igényelni. A 25 érintett mától veheti át az ajánlóíveket-mondta a Pest megye 12-es számú országgyűlési egyéni választókerület választási irodájának vezetője.

DR. DIÓSGYŐRI GITTA, választási iroda vezető,Pest megye 12.számú országgyűlési egyéni választókerület: Ötszáz érvényes ajánlás szükséges, hogy valaki a választókerületben jelölt legyen. Egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat, de egy választópolgár ugyanarra a jelöltre kétszer nem adhat le ajánlást. Nagyon fontos, hogy ha viszik az aláírás gyűjtők az ajánlóíveket, akkor csak olyan választópolgár adhat ajánlást, aki a választókerületben lakik.

Az ajánlóíveken az ajánlók személyes adatai mellett a saját kezű aláírás is kötelező. Ajánlást gyűjteni bárhol lehet, kivéve közegészségügyi intézményben bölcsödékban, óvodákban, iskolákban, főiskolákon, egyetemeken, állami, önkormányzati szervek hivatali helyiségében, honvédségnél, és az aláírásgyűjtő valamint az ajánló munkahelyén sem. Az íveket március 5-én 16 óráig lehet gyűjteni.

DR. DIÓSGYŐRI GITTA, választási iroda vezető, Pest megye 12.számú országgyűlési egyéni választókerüle: A választási iroda munkatársai ellenőrzik az ajánlásokat egyenként, tehát a választópolgár a választókerületben lakik-e, van-e választó jogosultsága, személyes adatai megegyeznek-e. Az aláírásokat is nézik, majd ha leellenőrizték akkor átadják a választási bizottságnak, aki dönt a nyilvántartásba vételről.

Illetve a választási bizottság dönt arról is-sorsolás útján-hogy a jelöltek milyen sorrendben szerepeljenek a szavazólapokon. Dr. Diósgyőri Gitta felhívja mindazok figyelmét, akik a mai napig nem kapták meg a választási értesítőt, vagy megkapták ugyan, de valamilyen személyes adatuk helytelenül szerepel rajta, keressék fel a választási irodát, ahol mindenben segítenek.