Két tehetséges alkotóra emlékeztek – kiállítás a Ceglédi Galériában

1255

Olajfestmény, tűzzománc, akvarell, installáció – kiállítással tisztelegtek a fiatalon elhunyt Ozsvát Sára és Czékmányné Nagy Mária Maya emléke előtt. A Ceglédi Galériában rendezett tárlaton 25 alkotó 54 művét tekintheti meg a közönség március 3-ig.

A városvezetés büszke arra, hogy évről évre egyre nagyobb érdeklődés kíséri a Ceglédi Alkotók Egyesületének tárlatát. Ám az örömbe ezúttal szomorúság is vegyül, hiszen nemrég két tagját veszítette el képzőművészeti szekció – fogalmazott köszöntő beszédében az alpolgármester.

HEGEDŰS ÁGOTA, alpolgármester: ,,Két értékes emberrel lett kevesebb a város. Érzem és látom, hogy itt vannak közöttünk, hiszen alkotótársaik már a termet is gyengéd figyelmességgel rendezték be, olyan gondosan állították össze a mai kiállítás anyagát, hogy aki ismeretlenül lép be ide, az is tapasztalhatja, hogy mekkora tisztelet és szeretet övezte őket.”

Festmény, fotó, grafika, szobor és tűzzománc díszíti most a Galéria falait. Czékmányné Nagy Máriára Détári-Lukács Ágnes emlékezett.

DÉTÁRI-LUKÁCS ÁGNES, KMK Kft. ügyvezető, CAE alelnök: ,,Mayára úgy emlékszem vissza, mint lelkes, ötletekkel teli alkotótársra. Finom kezével, kecses ujjaival egyedi formájú edényeket simított ki az agyagból. Meghallgatta a gondjainkat és igyekezett másoknak is segíteni. Ha visszaidézem az arcát mosolyogni látom, így őrzöm magamban. Keserű vagyok, annyira egy volt az egyesülettel, hogy nem is vettük külön észre, mint a levegő, ha van fel sem tűnik, csak ha elfogy.”

Ozsvát Sárára pedig Rónai Gábor képzőművész emlékezett vissza. Sára nem csak a rajzkör tagja volt, járt a Tetz Művészeti Iskolába és a Fiatal Alkotók Műhelyében is tevékenykedett.

SZINKRON P. RÓNAI GÁBOR, képzőművész: ,,Egerben a vizuális tanszéken festett egyre jobb és nagyobb képeket, ugyanannál a tanárnál, aki engem is tanított annak idején. Ezeket a képeket számos hazai tárlaton bemutatták. Remek szakdolgozatát a rajzkör tagjai szakirodalomként olvasták. Művészet elméleti értékeket mutatott fel.”

Czékmányné Nagy Mária a Ceglédi Alkotók Egyesületének elnöke 48 évesen, Ozsvát Sára festőművész pedig 25 évesen hunyt el. A kiállítással emlékük előtt tisztelegnek. A tárlat március 3-ig látható a Ceglédi Galériában.