Második, kibővített kiadás

1168

24 téglafelirattal és 50 oldallal  vastagabb a Téglákba vésett történelem című kötet új kiadása. A kibővített kötetet pénteken mutatták be a Kossuth Múzeumban. Az újranyomtatást azonban nem csak az új információk indokolták, hanem az is, hogy az elsőből szinte az összes elfogyott már.

Cegléden volt a Kárpát-medence legnagyobb szovjet fogolytábora. Minimum 200 000 rab fordult meg az egykori huszár- és páncélos laktanya épületeiben kialakított táborban, közülük legalább 5000 meghalt az embertelen körülmények miatt. A rabok fele-harmada civil személy volt. A foglyok feliratokat készítettek az épületek nyerstégla falaira, és a feliratok tekintélyes része megmaradt. Ezekből készült a Téglákba vésett történelem című kötet, amit Reznák Erzsébet, Bognár Zalán és  Jójárt Gyögy állított össze és amely most második kiadásban is megjelent.

DR. JÓJÁRT GYÖRGY: „Miután a könyv megjelent, a munka nem fejeződött be. Tovább folytattuk a munkát. Voltak, akik spontán jelentkeztek, éppen a könyv hatására, tehát bővült az anyag. Több itt szenvedő foglyot sikerült feltalálni és több olyan ember is jelentkezett, aki nem volt ugyan fogoly, de tudott sokat a fogolytáborról, tehát bővült az anyag.”

De egy névsor is újabb információkat adott.

DR. JÓJÁRT GYÖRGY: „Azon kívül a hadtörténeti intézet kiadott egy névsort azokról a foglyokról, akik a szovjet fogolytáborokban haltak meg és a szovjet levéltárakban szerepel a nevük. Ez egy nagyon jól kezelhető névsor. Eddig is megvolt ez a névsor, csak nem lehetett rajta eligazodni. És ebből én 17 személyt találtam, akinek felirata van a fogolytábor falán. Az ő téglafeliratait is hozzátettem még a korábbiakhoz, így 24 téglafényképpel több van most a könyvben és az új adatokat is bevettük a könyvbe. 50 oldallal vastagabb lett.”

A munka ugyan nem áll meg, de újabb kiadást azért már nem terveznek a szervezők. Az új kiadásnak más oka is volt, az előzőből csak néhány példány maradt. Hiszen a témát tekintve lehetne száraz dokumentumkönyv is, de egyáltalán nem az – erről már Takáts László polgármester beszélt.

TAKÁTS LÁSZLÓ polgármester: „Nem az, mert nekünk, akik itt élünk és azoknak, akik megélték ezt a kort és azokat a történéseket, valami egészen mást jelent és nagy öröm az egy ilyen tragikus eseményhez kapcsolódó emlékben, emlékhelyben, épületben, hogy mégis valami olyan történik vele az elmúlt másfél két esztendőben ehhez a helyhez kötötten, ami egyedülálló lesz Magyarországon és én azt gondolom, hogy Európában is.”

Hiszen Gulág-Gupvi emlékhely lesz a remények szerint a volt laktanya. A kötetet az érdeklődők könyvesboltokban és a Kossuth Múzeumban is megtalálják.