Medvét láttak Abonyban!

1159

Medvét láttak Abonyban hétfő hajnalban, írta a mai Bors. Több helyi lakos is arról számolt be, hogy az utcákban látták komótosan sétálni a kb 1 m magasságú állatot. De volt olyan helyi fiatal nő is, aki a kapunál motoszkálást hallott, miután kinézett, akkor látta, hogy egy medve járkál az úton.

Ennél az abonyi iskolánál látta az egyik helyi lakos a medvét. Elmondta, hogy először azt hitte, hogy egy kutya, de aztán rájött, hogy ez valami egészen más. Az állat először az úton sétált, majd a Radák úti iskola kerítésén keresztül beugrott az intézmény erdős udvarába – írja Bors.

Ez pedig már a Batthyány Lajos utca és az a ház, ahol Aranyos Péter pedig éppen a reggeli kávéját itta a teraszon hajnali fél5-kor, amikor azt látta, hogy egy medve járkál az úton. Először azt hitte a szeme káprázik – mint mondta – ezért szólt a fiának, hogy ő is lássa. Ezután kiment a kapuhoz, ekkor a medve ránézett és elfutott. Forgatásunkkor sajnos nem találtuk otthon.

Hasonlóképp járt egy fiatal nő ugyanabban az utcában. Ő arra ébredt, hogy a kapunál motoszkál valami. Az ablakon kinézve a hajnali homályban ő is megpillantotta a medvét, ahogy lassan, jellegzetesen cammogott el a ház előtt. Stábunk felkereste őt, de nem kívánt nyilatkozni.

Az esettel kapcsolatban a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbi közleményt adta ki: 2018. június 4-én két alkalommal – először hajnalban, majd késő délután – érkezett bejelentés, miszerint Abonyban medvét láttak. A járőrök ellenőrizték a bejelentett helyszíneket, azonban sehol sem találkoztak medvével.

Mint ismert az elmúlt hetekben már a Heves megyei Füzesabonyban is láttak medvét. A két települést 80 km választja el egymástól, amit egy medve akár egy-két nap alatt is meg tud tenni. Továbbra sem tudni, hogy egy, vagy több medve jött le az Alföldre.

Híradónk megkereste a veresegyházi Medveotthon állatokért felelős igazgatóját. Kuli Bálint arról beszélt, hogy az országban levő szép zöld mezők vonzzák a medvéket és az Északi-hegyekből egyre jobban haladnak az ország közepe felé. De arról is beszélt, hogy mennyire jelent veszélyt az emberre az állattal való találkozás.

KULI BÁLINT, állatokért felelős igazgató, Veresegyházi Medveotthon: ,,A medvéktől nagyon félni nem kell, a medve akkor veszélyes az emberre, ha megijed. Táplálkozás céljából, emberölés céljából nem támad emberre. Ha mégis találkozunk vele a legegyszerűbb az, ha kikerüljük nagy ívben, vagy hangoskodunk a medve el fog szaladni és ki fog térni a mi útvonalunkból.”

Valamint arra is kitért, hogy valószínűleg bele kell törődnünk abba, hogy előbb utóbb Magyarországon is egyre több medve fog élni.

KULI BÁLINT, állatokért felelős igazgató, Veresegyházi Medveotthon: ,,Nem jelent problémát, jóval kevesebb húst fogyaszt mint a farkas, kevesebb kárt fog okozni a kiskertekben, gazdaságokban.”

Bár előfordulhat, hogy elvisz egy kecskét, birkát, vagy egy kisebb háziállatot, de összességében nagy kárt nem fog okozni – mondta.