Nemzeti Összetartozás Napja

924

98 évvel ezelőtt írták alá a trianoni békeszerződést. 2010-ben ezt a napot az országgyűlés a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította. Tegnap országszerte tartottak megemlékezéseket, Cegléden a Trianoni Kopjafánál koszorúztak.

A Nemzeti Összetartozás Napja az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező nemzeti emléknap Magyarországon, melyet 2010. május 31-én iktatott törvénybe az Országgyűlés. Ezen a napon emlékeznek Cegléden is a szerződés 98 évvel ezelőtti aláírására, annak hatásaira.

TAKÁTS LÁSZLÓ, polgármester: ,,Ha csak azt nézzük, hogy az akkori Magyarország területének közel 2/3-át elveszítette az ország. Ha csak azt nézzük, hogy a termőföld állományának 61,4%-át, faállományának 88%-át, vasút hálózatának több mint 62%-át, nyersvas készletének 93%-át, bank intézetek 67%-át és sorolhatnánk még sorban a sok-sok adatot, megdöbbentő.”

A Magyar Királyság a döntés következtében 11 millió embert veszített el.

TAKÁTS LÁSZLÓ, polgármester: ,,Lehet arról beszélni, hogy a trianoni döntés után ott akkor, milyen jövőképe lehetett a megmaradt Magyarországnak. Nem lehetett beszélni arról, évtizedeken keresztül 1945 után a 90-es évekig. De a 90-es években is mély hallgatás övezte azt a Horthy-korszakot, ahol egy csodás gazdaságpolitikai dolog ment végbe.”

A polgármester örömét fejezte ki, amiért egyre több fiatal megy a jelenlegi határokon  túlra és találkozik az ott élő magyarokkal.

TAKÁTS LÁSZLÓ, polgármester: ,,Én kívánom, hogy a nemzeti Összetartozás Napja ezt jelentse, hogy minden jövőben felnövő nemzedék tisztában legyen azzal, hogy igen, Trianon nemzeti tragédia volt, de ezt a tragédiát fel kell dolgoznunk, túl kell lépni rajta, erőt kell meríteni belőle. Hiszem azt, hogy a jövőben tanulhattunk és tanulni fogunk ezekből a hibákból.”

A Református Általános Iskola és Óvoda tanulói emlékműsorral készültek. A városi megemlékezés a Trianoni kopjafánál zárult, ahol koszorúkat, virágokat helyeztek el a város vezetői, szervezetek képviselői, emlékezők.