Megemlékezés a gimnáziumban

1020

Október 26-a különleges nap volt a ceglédi emberek életében, szép, emlékezetes és fájdalmas – mondta Hegedűs Ágota alpolgármester a gimnáziumban tartott ünnepségen. Nemcsak az iskola pedagógusai, tanulói, hanem azok régi öreg diákok is jelen voltak, akik egykor kivették a részüket az 56-os eseményekből.

1956-ban, október 26-án  az egykori gimnazisták szervezték azt a felvonulást, a legnagyobb tüntetést Cegléd történetében, amelynek az eredménye az volt, hogy a hivatalos hatóságok elmenekültek, megalakulhatott a forradalmi bizottmány. És nem csak ők szervezték, de ők meneteltek az első sorokban. Rájuk emlékeztek idén is a gimnáziumban.

HEGEDŰS ÁGOTA, alpolgármester: ,,Gyerekek voltak, egy olyan korban, amikor gyerekből egyik napról a másikra felnőtté kellett érniük és hirtelen minden mást, amit addig tettek és éreztek, felülírta egyetlen gondolat, egyetlen érzés, a szabadság vágy.”

Akkoriban félelem kúszott be az ajtók rése alatt, rettegés uralta a hétköznapokat – fogalmazott az alpolgármester.

HEGEDŰS ÁGOTA, alpolgármester: ,,Hősök voltak ők, a gimnázium hősei. Cegléd hősei, a szabadság hősei. Itt vannak közöttünk, akik élő tanúi voltak a magyarság forradalmának és itt vannak velünk azok is, akik már csak tablóikról tekinthetnek le ránk. Diákok és tanáraik.”

Sokan teszik fel azt a kérdést, főleg a fiatalok, hogy miért fontos nekünk 1956 – kezdte ünnepi beszédét Reznák Erzsébet. Ha részesei nem is lehettünk, de átélhetjük újra a régi képeken, felvételeken keresztül.

REZNÁK ERZSÉBET, igazgató, Kossuth Múzeum: ,,Számomra egyébként 56 a szolidaritást is jelenti, ma már elképzelhetetlen méretű szolidaritás övezte az 56-os magyar felkelést. A magyar menekülteket tárt karokkal fogadták, segítették, Ausztráliától, Kanadán át, Angliáig hihetetlen történetek szólnak ezekről.”

Az ünnepségre egy különleges vetélkedővel is készültek a szervezők. Az 56-os eseményeket felidézve különböző helyszínekre kalauzolták el az öreg diákokat. Az évfordulón az eseménynek emléket állító márványtáblát, illetve a forradalmár diákok vezetőjének, Csendes Istvánnak az emléktábláját koszorúzták meg és virágot helyeztek a gimnázium előtti emlékpadra is.