Megjelentek az első Leader pályázatok

1382

Megjelentek az első Leader pályázatok. A helyi kezdeményezések támogatására a Miniszterelnökség mintegy 41 milliárd forintot különített el a Vidékfejlesztési Program keretében. Térségünkben két érintett akciócsoport működik. Ők összesen 1 milliárd forinttal gazdálkodhatnak. Ők jelentetik meg a pályázati felhívásokat, a helyi igényeket figyelembe véve.

Magyarországon 103 LEADER Helyi Akciócsoport működik. Ők már elkészítették saját Helyi Fejlesztési Stratégiájukat. Ezen keresztül koordinálják saját területükön a források felhasználását annak érdekében, hogy a helyi igényeknek megfelelő projektek, fejlesztések valósuljanak meg.

KIS MIKLÓS ZSOLT agrár-vidékfejlesztésért  felelős államtitkár: „Ez a helyi autonómiát erősítő pályázati típus. Ez az Európai Unióban egy egészen jól működő rendszer, Magyarországon a bevezetésével voltak kisebb anomáliák, de mindenesetre most már ott tartunk, hogy 2017 október 30-án megkezdődtek azok a pályázati felhívások, amelyek főleg a helyi igényeket tudják majd lefedni.”

Több mint 40 milliárd forintot különítettek el erre a Vidékfejlesztési program keretében. Ez adja tehát a pénzügyi hátteret a helyi akciócsoportok által megjelentetett pályázatokhoz. Cegléd térségében két ilyen csoport működik: a Gerjesztők Vidékfejlesztésért Egyesület és a Hajt-a csapat. Ők összesen 1 milliárd forintos keretet kaptak. 13 pályázatot dolgoztak ki önállóan. Ebből 5 gazdaságfejlesztési jellegű pályázat már meg is jelent.

KIS MIKLÓS ZSOLT agrár-vidékfejlesztésért  felelős államtitkár:  „Alapvetően mivel nagy rutinnal rendelkeznek már az adott térségekben pontosan tudják, hogy mik a helyi igények. De nagy csodákra nem kell számítani, hiszen nem csak ennél a két Leader egyesületnél, hanem országosan is alapvetően két nagy típusra bontottuk ezeket a pályázatokat. Az egyik egy gazdaságfejlesztési típusú csomag, amiben nyilván elsősorban egyéni vállalkozások, mikro vállalkozások, de akár  betéti társaságok, kft-k pályázhatnak.”

Vállalkozásokat segítő infrastrukturális, technológia fejlesztésekre például. A másik csomag az önkormányzatoknak és civil szervezeteknek szól, ők pályázathatnak majd.

KIS MIKLÓS ZSOLT agrár-vidékfejlesztésért  felelős államtitkár: „Részben beruházás jellegű forrásokat, részben pedig akár egyszeri támogatást rendezvényekre, a turisztikai szolgáltatások fejlesztésére. Alapvetően ez a fő irányvonal minden Leader egyesületnél. Tehát részben a gazdaságfejlesztést, a helyi mikro vállalkozásokat tudják ebből támogatni, részben pedig elsősorban a turisztikára, a helyi értékekre épülő fejlesztéseket tudják ezekből megvalósítani majd.”

A felhívások az év végéig folyamatosan jelennek meg. Az érdeklődők a Magyar Államkincstár honlapján található kereső alkalmazásban tájékozódhatnak. Itt helyi Akciócsoportonként és településenként is lehet keresni a pályázatok között.