Véget ért a sorozat

1056

Véget ért az a koncert sorozat, amelynek keretében Bach összes orgonadarabja felcsendült az Evangélikus templomban. Szabó Balázs orgonaművész két év alatt 14 hangversenyt adott a Bach orgonán. Az zárás időzítése pedig természetesen nem volt véletlen. A reformáció 500. évfordulóján hangoztak el az utolsó dallamok.

A reformáció napján kezdődött és a reformáció évfordulóján fejeződött be a hangversenysorozat. A kuriózumnak számító Bach orgona sokakat megihletett már, de olyan nagyszabású eseménysor, mint Szabó Balázs sorozata, még sosem volt és nem csak itt.

GYARMATI IMRE: „2015 októberében kezdődött ez a zenei sorozat, mely mostanra a ceglédi Bach sorozat elnevezéssel, Szabó Balázs orgonaművész közreműködésével órákon belül beíródik a történelembe. Ennek a sorozatnak a záró akkordjai hamarosan felcsendülnek. Két év alatt 14 alkalmon keresztül emberek százai érdeklődtek alkalmaink iránt.”

A program tehát felkészülés volt a reformáció 500. évfordulójára. És gyönyörű befejezést kapott a sorozat.

SZABÓ BALÁZS orgonaművész: „A mai program nem véletlenül került erre a napra és igazából az egész kétéves sorozat erre a napra koncentrált itt csúcsosodik ki az egésznek a mondanivalója. Bach Clavier Übunk 3. kötetével, ami a reformáció lipcsei bevezetésének jubileumára készült. Egy hangzó katekizmust komponált Bach, egy monumentális keret az Esz dúr prelúdium és fúga fogja közre azt a 22 darab korál feldolgozást, valamint négy duettet , ami négy bibliai képet jelenít meg előttünk.”

A Bach születésének 330. és a Reformáció 500. évfordulóját összekötő koncertsorozat jelentős esemény a hazai zenei életben. Magyarországon ugyanis első ízben szólalt meg korhű hangszeren a barokk szerző összes orgonaműve.