Milyen képességeket fejleszt a sakk?

1889

A matematikáról és a sakkról hallhattak előadást a diákok és pedagógusok a Kossuth Lajos Gimnáziumban. Az érdeklődők azt tudhatták meg, milyen oktatási módszerekkel tehető népszerűvé a matematika, és milyen képességeket fejleszt a sakk. A játék ugyanis nem csak a logikus gondolkodásra nézve hasznos, jellem és személyiségformáló is.

A ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium Minősített Tehetséggondozó Műhely. Így az intézmény előadásokat is szervezhet a tehetségfejlesztéssel kapcsolatban. Tegnap két szakértő is vendég volt. Dr. Szilassi Lajos, főiskolai docens egyes matematikai összefüggések művészetben való megjelenítéséről beszélt. A matematikai előadás mellett a sakkról is hallhattak érdekes információkat a résztvevők. Az 1500 éves múttal rendelkező szellemi játék manapság reneszánszát éli. Aki rendszeresen sakkozik, annak változik a gondolkodásmódja, nem csak a logikus gondolkodást fejleszti, hanem számos más egyéb képességet is. A sakk nagyon jó hatással van a gyerekek iskolai teljesítményére is -mondta Duró Zsuzsa, pedagógus.

DURÓ ZSUZSA, pedagógus: Figyelemkoncentrációs képesség, rövid és hosszú távú memória, a gondolkodási képességek egész tárháza, és ez a képességfejlesztő lehetőség transzfer, ami azt jelenti, hogy minden tantárgyban megmutatkozhat ennek a hatása. Ha azt mondom, hogy azok a gyerekek, akik sakkoznak jobban tudnak olvasni, biztosan sokaknál kiverem a biztosítékot. De erre valódi kutatási eredmények vannak, tehát rendkívül módon felerősíti a részképességeket.

A sakknak jellem és személyiségformáló hatása is van. A gyerekek megtanulják, hogy az ellenfél nem ellenség de a kreativitást is fejleszti a játék, így a tehetséggondozás egyik fontos eszköze a játék. A diákok nem csak előadást hallhattak, több logikai játékot is kipróbálhattak a délután folyamán. A legnépszerűbb kétségtelenül a sakk.

PETRÓ MÁRTON DÁNIEL: Amellett hogy logikai hasznát is látom, egy nagyon jó közösség és csapatépítő gondolom a sakkot, amellett a logikának több részét is fejleszti, a kombinatórikát, szóval nagyon sok alapismeretet elültet a gyerekekben.

A legjobb, ha már óvodás korban megtanulnak a gyerekek sakkozni. Az iskoláknak van lehetősége szakkör vagy akár külön tanóra keretében sakkórákat tartani.