Milyet, hol, mennyiért?

1356

Szűkülő kínálat és stagnáló, illetve némileg növekvő kereslet – ez tapasztalható albérletek tekintetében Cegléden. Az egyik helyi ingatlaniroda tapasztalata szerint az elmúlt egy évben az ingatlanárak 50 %-os emelkedést mutatnak. Ez jellemező az albérleetek piacán is. Négyzet méterenként  800 és1200 Ft között fizetnek a bérlők az ingatlanokért.

Egy átlagos panellakás, amit mondjuk egy évvel ezelőtt 30-35 Ft között adtak ki, az most nagyságrendileg 50 ezer forint körül is kiadható – ez legalábbis az egyik helyi ingatlaniroda tapasztalata.

FEHÉR KRISZTIÁN vezető Otthon Centrum Ceglédi irodája: „Ez azt jelenti, hogy négyzetméterenként olyan 800 és 1200 Ft között fizetnek a bérlők az ingatlanokért. Nyilván attól függően, hogy hol helyezkedik el az ingatlan, a bútorozottsága milyen rezsiköltségre számíthatnak.”

Meg persze attól is, hogy ki miért adja a ki a lakást. Van, aki befektetésként vásárol ingatlant, azt adja ki albérletbe. Ebben az esetben a befektetők két szempontot vesznek figyelembe. Az egyik a megtérülés – vagyis, hogy kb. hány év alatt jön vissza az ingatlan ára. Ez egyébként általában 13-14 év. Illetve, hogy milyen hozam érhető el a kiadásukkal. A másik oldalon – vagyis hogy ki miért keres ingatlant – pedig szintén számos életszituáció tapasztalható.

FEHÉR KRISZTIÁN: „Van a szomorúbb történet, amikor valaki elveszíti az ingatlanát, devizahitel miatt és utána albérletbe kényszerül – erre is van példa. De én azt tapasztalom, hogy valami mintha megmozdult volna és ugye tudjuk, hogy az ipari parkban is több cég fejleszt, jönnek ide Budapest környékéről is. Sokszor azt látjuk, hogy Budapest környékén olyan magas albérletárak vannak – egy átlagos lakás sokszor 130 ezer forint – hogy inkább lejön vidékre és naponta innen ingázik.”

Ebben az ingatlanirodában az a tapasztalat, hogy jelenleg a legolcsóbb albérletek 40-50 ezer forintért vehetők ki, de adtak már ki lakást több mint 100 ezer forintért is. Megkérdeztünk néhány albérletet hirdetőt is, vállalni senki nem nagyon szerette volna nevével és arcával, de információkat arról kaptunk, hogy szinte lehetetlen a korábbi 30-35 ezres áron kiadó lakást találni.