Nagy László Lázár kisgrafikai világa

962

Bemutatták tegnap Nagy László Lázár grafikus munkásságáról szóló kötetet az Országos Széchényi Könyvtárban. A könyv szerzője Vasné Dr. Tóth Kornélia részletesen elemzi és veszi sorra a ceglédi művész összes kisgrafikai alkotását.

Nagy László Lázár kisgrafikai világa című kötet a ceglédi művész mintegy 700 kisgrafikáját tartalmazza – mondta a könyv szerzője, Vasné Dr. Tóth Kornélia. A tudományos kutató nagy örömmel készítette a kiadványt, ami az Országos Széchenyi Könyvtár gondozásában és Cegléd Város Önkormányzatának támogatásával jelent meg.

VASNÉ DR. TÓTH KORNÉLIA, művelődéstörténész, tudományos kutató: ,,Végül is személyes kapcsolat alakult ki a kisgrafikai barátok köre tagjai vagyunk mind a ketten és ott ismerkedtünk meg, találkoztam a különböző grafikáival, különösen a rézkarcai ejtettek rabul és mint az Országos Széchényi Könyvtár tudományos kutatója, ex libris-ekkel foglalkozom már több éve, úgy éreztem, hogy mint ahogy előbb is fogalmaztam, hogy az ő munkásságát összeállítani és bemutatni nagyközönség előtt ez mindenképpen egy maradandó értéket jelent mindannyiunk számára.”

A szerző részletesen bemutatja Nagy László Lázár alkotásait. Ebben sokat segített neki maga a művész is, hiszen folyamatosan tartották a kapcsolatot és rengeteget egyeztettek.

VASNÉ DR. TÓTH KORNÉLIA, művelődéstörténész, tudományos kutató: ,,Kerestük elő az évekkel, 20-30 évvel ezelőtt készített grafikákat, hogy minél precízebb és pontosabb alkotás jegyzéket tudjunk készíteni. Emellett összeállítottam azt a több mint 300 kiállításának a listáját, melyeken ő részt vett, mind csoportos, mind pedig egyéni kiállításokat. Ezek között figyelemre méltó, hogy nagyon sok a külföldi kiállítás, tehát nem csak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is nagyon magas színvonalon képviseli ezt a műfajt.”

A könyvbemutatón részt vett Kónya Ágnes is. A ceglédi Kulturális, Oktatási és Népjóléti Bizottság elnöke köszöntötte és méltatta Nagy László Lázárt.

KÓNYA ÁGNES, elnök, Kulturális, Oktatási és Népjóléti Bizottság: ,,Hadd kezdjem egy alapvetéssel: Nagy László Lázár művészete során mindig olyan vizuális nyelvet beszélt, amelyet a ma embere is érdeklődéssel fogad be. Az ő nyelve a mai, digitális világban is érhető, szemlélhető, magával ragadó.”

Ürmös Péter, művésztanár pedig arról beszélt, hogy a kötet szerkezete jól értelmezhető, könnyen követhető. Majd ő is méltatta a grafikus művészt. Nagy László Lázár betegsége miatt gondolatait Juhász István tolmácsolta a részt vevők felé.

JUHÁSZ ISTVÁN, egyetemi docens: ,,Az, hogy egy művész munkásságát összefogja egy könyv a fő tevékenységének összesítése a munkajegyzéktől a kiállítások felsorolásáig, a témák ismertetése, technika, méret stb. nagyon nagy figyelmet, munkát igényel. Mindezt Vasné Dr. Tóth Kornéliának lehet megköszönni. Ő szorgalmasan mindenre figyelően fogta össze a dokumentumokat és szerkesztette meg ezt a remek könyvet. De szeretném az OSZK vezetőségének és Cegléd városának is megköszönni a könyv kiadását, amely a munkásságom egyik fő, szeretett ágával foglalkozik.”

A könyvbemutató után lehetőség volt megvásárolni a kötetet, valamint dedikáltatni a szerzővel és a grafikus művésszel. Nagy László Lázár alkotásaiból október 11-én, 17 órakor nyílik kiállítás a ceglédi galériában.