Nagy Péter 10-ik az első felnőtt világversenyén

739

A múlt héten rendezték a felnőtt birkózó Európa-bajnokságot Bukarestben. A Ceglédi VSE versenyzője, Nagy Péter az első felnőtt világversenyén lépett szőnyegre a kötöttfogás 82 kg-os súlykategóriájában, szombaton. A sorsolás nem kedvezett neki, ugyanis Péter a nyolcaddöntőben a 2011. évi Európa-bajnok, tavalyi Eb 3-ik azeri Huseynovval mérkőzött meg először. Bátran kezdett és még a mérkőzés elején állásból eldobta ellenfelét 4 pontért. A második menetben az azeri egy levitellel 4-2-re szépített, de már nem változott az állás a mérkőzés végéig és így Péter legyőzte nevesebb ellenfelét. A negyeddöntőben a 2018. évi világbajnoki ezüstérmes török Emra Kus következett. A mérkőzés első menete kiegyenlített csatát hozott. Mivel nem volt akció, így a bírók az első menetben Pétert intették, de a lenti helyzetet kivédekezte. Az első menetet az intéssel a török versenyző nyerte 1-0-ra. A második menetben ugyanúgy folytatódott, egyik versenyző sem tudott állásból akciót végrehajtani. A bírói gyakorlat szerint, ha nincs nagy különbség a két birkózó között, az intést visszaadják a másik versenyzőnek, hogy neki is legyen lehetősége lentről akciót végrehajtania. Ebben az esetben nem így történt, újra Pétert intették, de a lenti helyzetet szintén kivédekezte. Így már 2-0-ra vezetett ellenfele. A mérkőzés vége előtt egy perccel a török versenyzőt is megintették, de ez már nem járt leküldéssel, így nem derült ki, hogy Péter tudott volna-e rajta lentről akciót végrehajtani. A mérkőzést így a török versenyző nyerte 2-1-re. Sajnos az ellenfele nem jutott döntőbe, így Péter számára befejeződött a verseny, s végül a 10. helyen zárta első felnőtt világversenyét.
Felnőtt birkózó Európa-bajnokság
Kötöttfogás
82 kg 10. Nagy Péter
Szombaton az utánpótlás is szőnyegre lépett hazai versenyeken. A kadetek Esztergomban a válogatottságért küzdöttek kötöttfogásban. A Ceglédi VSE három birkózóval képviseltette magát. Rafael Dániel az első válogató megnyerése után ezen a viadalon is nyerni tudott 45 kg-ban, így véglegessé vált, hogy ebben a súlycsoportban ő képviselheti hazánkat a korosztályos világversenyeken. A ceglédiek még egy érmet szereztek. Az 55 kg-ban Katona Zoltán két győzelem és egy vereség után állhatott fel a dobogó harmadik fokára.
Kadet kötöttfogású birkózóverseny, Esztergom
45 kg 1. Rafael Dániel
55 kg 3. Katona Zoltán
A diák és serdülő lányok ugyancsak szombaton az országos bajnoki címekért léptek szőnyegre Dunakeszin. A Ceglédi VSE 7 versenyzője szállt harcba a bajnoki érmekért a diák korosztályban. Közülük hárman is az első versenyükön indultak a bajnokságon. Ennek ellenére a ceglédiek szép eredményeket értek el, két ezüstérem mellett egy negyedik és két ötödik helyezést is begyűjtöttek. A 37 kg-ban és a 49 kg-ban induló Báger Barbara és Molnár Vivien a döntőbe jutott, de sajnos ott mind a ketten vereséget szenvedtek. Báger Barbara 37 kg-ban két győzelem és egy vereség, Molnár Vivien 49 kg-ban három győzelem és egy vereség után állhatott fel a dobogó második fokára. A ceglédiek ezen felül egy negyedik és két ötödik helyezést is szereztek.
Diák és serdülő leány birkózóverseny, Dunakeszi
Diák korosztály
37 kg 2. Báger Barbara
43 kg 5. Józsa Kinga és Végh Vanessza
49 kg 2. Molnár Vivien
65 kg 4. Kamasz Panka