Nagy Tamás előterjesztése

1014

Az MSZP és a demokratikus baloldal szerint elfogadhatatlan, hogy-egyes sajtóhírek szerint- a FIDESZ ha újra győzni fog az április 8-i választáson, átszabja az önkormányzati rendszert. A szocialista párt önkormányzati képviselője, Nagy Tamás előterjesztést nyújt be a képviselő testület elé, hogy a ceglédi önkormányzat kérje fel az országgyűlést: ne fogadjon el olyan törvényt, amely szerint az ötezer ezer fő alatti településeken ne legyen a jövőben polgármester és képviselőtestület.

Egy demokráciában szükség van az együttműködésre, a kompromisszum készségre és arra, hogy a helyi lakosok beleszólhassanak a döntéshozatali folyamatokba-mondta Nagy Tamás. A szocialista párt helyi képviselője elmondta: a sajtóban kiszivárgott elképzelés szerint arra készül a FIDESZ, hogy megnyirbálja a kistelepülések önkormányzati önállóságát.

NAGY TAMÁS, önkormányzati képviselő, MSZP . Sajnos sajtóhírek szerint most arra törekszik a FIDESZ kormány, hogy ha a 2018-as országgyűlési választásokon többséget szerez, akkor újra átalakítják az önkormányzati rendszert, mégpedig úgy hogy az 5 ezer fő alatti településeken nem lesz polgármester, nem lesz képviselőtestület, egyszerűen csak majd kineveznek egy előjárót, vagyis megmondják neki hogy mi a jó az ő településének, és azt mikor csinálják meg, mi ezzel nem értünk egyet.

Nagy Tamás úgy folytatta: azt szeretné, hogy a ceglédi önkormányzat támogassa a testületi ülésen az előterjesztését, miszerint kérjék fel az országgyűlést: ne hozzanak olyan törvényt, ami elveszi a kistelepülések szabadságát. Az MSZP javaslatával a demokratikus baloldal aspiránsa is egyetért.

DR. SZŰDI JÁNOS: A választóközösséget illesse meg a döntéshozatal joga a helyi ügyekben. Jelenleg ugyanis a helyi önkormányzatok valóságos döntési lehetőségét elvonták, ez jól látszik abból, hogy a kormány használja az önkormányzat tulajdonát. A megyei önkormányzattól a tulajdonjogokat és az intézményeket el is vette.

Az új országgyűlés első feladata kell hogy legyen a helyi önkormányzatiság visszaállítása-tette hozzá Szüdi János. Majd úgy folytatta: szükség van arra, hogy az önkormányzatok visszakapják a saját ügyeiket a közoktatás, egészségügy, gyermekvédelem terén és az ezekhez való gazdálkodási szabadságot is.