Napelemek a Deák utcai termálkútnál

1094

TAO-s beruházás keretében naperőmű és gázmotoros kiserőmű épül a Deák utcai termálkútnál. Ez most egy 25 kW-os teljesítményű berendezés. Az uszodában már korábban építettek egy 50 kW-os napelem parkot, a mostani fejlesztésektől további költségcsökkenést várnak –mondta el híradónknak a CVSE elnöke.

A Deák utcai termálkútnál nagy munkálatok zajlanak. Újabb napelemet  építenek, melynek a célja, hogy Magyarország egyik legolcsóbban üzemeltethető uszodáját hozzák létre Cegléden – hangsúlyozta a CVSE elnöke.

HORVÁTH JÓZSEF, ügyvezető-elnök, CVSE: ,,Úgy mint a strandon épülő naperőműnek az a célja, hogy minél kisebb üzemeltetési költséggel bírjon az uszodánk működtetése. Úgy hogy ennek jegyében készül most itt egy 25 kW-os napelem park és egy gázmotoros beruházás.”

A napelem egy olyan eszköz, amely a nap sugárzását elektromos árammá alakítja át a fényelektromos jelenség segítségével. A napelem teljesítménye függ annak típusától, méretétől, a sugárzás intenzitásától és a sugárzott fény hullámhosszától, valamint annak beesési szögétől. De nemcsak napelem park, hanem egy gázmotoros kiserőmű is épül a helyszínen. Ez a berendezés a keletkező kísérőgázokat hasznosítja. Majd mint megújuló energiaforrást elektromos- és hőenergiává alakítja át.

SZŐKE ZOLTÁN, kivitelező: ,,Szinte teljes egészében kinullázna a vízmű energiafogyasztását. Most jelenleg az a metán, ami eddig elment a levegőbe a termálkutak működéséből felfogásra kerül és gyakorlatilag ezzel működik a gázmotoros kiserőmű, amivel villamosenergiát és hőenergiát lehet majd használni, illetve hasznosítani.”

Ezáltal az uszoda áram és gázdíj költségének túlnyomó részét megtakaríthatja. A költségek csökkentésében az uszodában épített naperőmű is sokat segít. Még júliusban szintén TAO-s beruházások keretében napelemek kerültek a Városi Uszoda napozóteraszára is. Ez egy 50 kW teljesítményű berendezés. A most, a Deák utcai termálkútnál készülő fejlesztéssel együtt pedig még jobb eredményeket érnek majd el – mondta az elnök. Továbbá a most készülő sportszállóra is terveznek majd egy 25 kW-os napelemet.