Az áldozatokra emlékeztek

1089

A vasútállomás második világháború alatti bombázására emlékeztek ma délelőtt. Beszédében az alpolgármester, Hegedűs Ágota úgy fogalmazott:   A bomba nem válogat. És utána nem marad más csak csönd és emlékezés és vesztesek, minden oldalon.

 A megemlékezést hagyományosan annak az óvóhelynek a helyén tartják, ahol  az 1944. augusztusi bombázásban több mint ötvenen szörnyet haltak.  A bombák nem válogatnak, pusztításuknak áldozatul estek gyermekek, felnőttek, öregek, vagyis azon az átkozottul sötét 1944-es napon minden ceglédi célponttá vált

HEGEDŰS ÁGOTA alpolgármester: „Cegléd vasúti csomópont volt, ma is az. Egy háborúban elpusztítandó célpont. Európa és a világ tele van emléktáblákkal, amely az ártatlan áldozatok emlékét őrzik és figyelmeztetnek. A bomba nem válogat, csak öl. Gyermeket, asszonyt, idős embert.”

A bomba nem válogat, és utána nem marad más csak csönd és emlékezés és vesztesek, minden oldalon  – folytatatta az alpolgármester.

HEGEDŰS ÁGOTA alpolgármester: „Országunkban 1944 óta nem hullnak bombák és nem szedik halálos áldozataikat. Tegyünk meg mindent, hogy ez így is maradjon. De számos háború dúl a világban. Némelyik nincs is annyira messze, látunk a televízióban porig bombázott városokat, szétlőtt házakat, otthonokat, halott gyermeket sirató édesanyát, zokogó férfiakat, akiknek családja odaveszett a romok alatt.

Cegléden béke van, talán nekünk nincs is más dolgunk, mint emlékezni, hogy ilyen borzalom soha többé ne történhessen – folytatta Hegedűs Ágota

HEGEDŰS ÁGOTA alpolgármester: „Nőként, anyaként, pedagógusként, az elhunytak emlékének tiszteletteljes megőrzése mellet ez a legfontosabb üzenete a számomra ennek az eseménynek.”

A megemlékezésen az áldás és ima után a Patkós Irma művészeti iskola diákjai és a Patkós Irma színház tagjai adtak műsort.  A megemlékezés az emlékmű koszorúzásával ért véget. Az emlékezés virágait helyezte el Cegléd Város önkormányzata, a Városvédő és Szépítő Egyesület nevében a Túri család, a MÁV állomásfőnöksége, a Ceglédi tankerületi központ, A Ceglédi Szakképzési Centrum, a Jobbik ceglédi szervezete.