Napelemek az uszodában

674

A TAO-s beruházások keretében kerülnek napelemek a Városi Uszoda napozóteraszára. Ez most 50 kW teljesítményű berendezés, de hamarosan még ugyanennyivel bővül a rendszer. Jelentős költségcsökkenést várnak a fejlesztéstől – mondta el híradónknak a CVSE ügyvezető elnöke.

 Még zajlik a munka, de hamarosan üzembe is állhatnak a Városi uszoda napozó terasza fölé helyezett napelemek. Fontos beruházás ez is, hiszen az egyik legfontosabb célt szolgálja majd.

HORVÁTH JÓZSEF ügyvezető elnök CVSE: „Természetesen azt a célt szolgálja, mint minden napelem park, hogy az uszoda energiaköltségeit mérsékelje. És mivel ez egy igen energia igényes működtetésű uszoda – mint minden uszoda – így azért nagyon nagy hasznát fogjuk látni reményeim szerint. És ennek a bővítését is tervezzük még, mert amit mögöttem látnak, az egy 50 kW-os napelem park és még egy 50 kW-os napelemparkot tervezünk elhelyezni egy gázmotor szettel együtt.”

A napelemek üzembe állítás után jelentős segítséget jelentenek majd. Nem is kicsi megtakarítást várnak és remélnek tőle.

HORVÁTH JÓZSEF ügyvezető elnök CVSE: „Számításaink szerint legalább 50-60 %-ra mérsékli majd ez az energiaköltségeket. Annyira le fogja vinni.”

Ha a másik 50 kW-os napelem is felkerül és a gázmotor is rendszerbe áll, akkor már csak még plusz odafigyeléssel és takarékoskodással lehet tovább csökkenteni a költségeket, de ezt is meg fogják tenni – hangsúlyozta Horváth József.