Nedű és derű a nép ajkán

1825

Borkóstolóval egybekötött irodalmi estet tartottak a Tékaféban. A rendhagyó műsorral szeretnék felhívni a figyelmet a magyar népdalkincs értékére.  A borfogyasztást és magát a bort különböző népdalokkal és szövegekkel mutatta be a közönségnek Koltói Ádám és Szatmári Gábor.

A magyar népdalok és versek rendkívül színesek, így jó hangulatot teremtenek mind a mai napig – mondta Koltói Ádám.

KOLTÓI ÁDÁM, egyetemi docens: ,,Van benne líra, humor, dráma, sokszínű és ugye a szövegek közé dalokat építettünk be, így nagyon változatos lesz, mert a népi szöveg és a népdal egymást kiegészíti és ez a mai embernek rendkívül hangulatos. Gondolom ez hiányzik, amikor tele vagyunk feszültséggel, egy ilyen laza, kicsit boros, vidám, nótás alkalom.”

A rendhagyó irodalmi est fő témája a bor volt, melyet humorral átitatva mutattak be a közönségnek.

KOLTÓI ÁDÁM, egyetemi docens: ,,Állítólag Noé keverte a bort állatoknak a véréből, ezek az állatok az oroszlán a galamb, a tigris a majom és a disznó. De mi lesz a hatása, ha túl sokat iszunk. Az oroszlán véréből bátorságot merítünk, a galambéból szelídséget, a tigriséből pedig vadságot.”

Már a második alkalommal szervezték meg a találkozót, szeretnének ebből hagyományt teremteni.

KOLTÓI ÁDÁM egyetemi docens: ,,Lassan kialakul egy társaság, ami szintén nagyon hiányzik manapság. Valamikor régen Cegléden sok lehetőség volt arra, hogy az emberek esténként találkozzanak, leüljenek beszélgetni, borozgatni és ez most pont ilyen alkalom. Ebből azt hiszem, nagyon sok kell.”

Az est elmaradhatatlan kelléke volt a bor.

SZATMÁRI GÁBOR: ,,Látható volt a plakáton is és a rádióban is lehetett hallani, hogy a mai kis estet, a tápiószentmártoni borászat támogatta. Gondolom sokan ismerik Kiss Attila barátunkat, aki a Cegléd és Vidéke Unghváry László Borrend elnök-nagymestere egyúttal és ő küldte ezeket a borokat.”

Hogy hogyan jelennek meg a borok a dalokban, azt Soltészné Lédeczi Judit és tanítványai mutatták be.