120 éves az evangélikus templom

1063

A ceglédi evangélikus templom felszentelésének 120. évfordulóját ünnepelték. Az épület a háborúk zűrzavara után is Cegléd egyik legszebb éke maradt. Az ünnepi istentiszteleten a gyülekezetben szolgált lelkészekre emlékeztek, valamint beiktatták az új evangélikus lelkészt, Szlaukó Orsolyát.

A ceglédi evangélikus templom Sztehlo Ottó tervei alapján készült. Az épület karcsú tornyával és egyedi építészeti megoldásaival kiemelkedik az egyházi építmények közül.

JANKOVICS ÁRPÁD, egyházközség felügyelője: ,,Ez a templom 120 évvel ezelőtt lett felszentelve és szeretném, hogy ha emlékeznénk elődeinkre, akik hittel, jövőbevetett bizalommal felépítették számunkra ezt a csodálatos épületet.”

Az ünnepen részt vett Földi László is. Az országgyűlési képviselő köszöntötte az új lelkészt.

FÖLDI LÁSZLÓ, országgyűlési képviselő: ,,Azt kívánom neked itt Cegléden, hogy a te életed legyen olyan búzaszem, ami megsokszorozza a gyülekezetben a hitet. Nem a létszám a legfontosabb, hanem az, hogy aki benne van egy ilyen gyülekezetben és azt mondja magáról, hogy hívő vagyok, az tegye oda magát, ahhoz a Jézushoz, akit hirdetünk közös erővel a városban, római katolikusok, reformátusok, evangélikusok.”

A mai rohanó világban rengeteg a feszültség, a hit erőt ad az akadályok legyőzéséhez – fogalmazott beszédében a polgármester, Takáts László.

TAKÁTS LÁSZLÓ, polgármester: ,,Szükségünk van azokra a helyekre, ahol nem zavar minket senki a külvilágból, ahol igazán elmélyülhetünk a gondolatainkban és semmi mással nem kell foglalkoznunk csak a békével, csak magunkkal, a biblia ősi iránymutatásaival, amelyek bár régen születtek, de a XXI. században igazán időtállóak.”

A város egy olyan lelkésszel gazdagodott, aki nagy figyelmet fordít a gyülekezet minden tagjára – folytatta. Szeretnék, ha Szlaukó Orsolya sok szép pillanattal gazdagodna Cegléden, és hogy egy idő után otthon érezze itt magát.