Népszerű a Deák utcai termálkút

1771

Nincs olyan óra, hogy ne fordulna meg ember a Deák utcai termálkútnál. Szeretik a vizét, hiszen jó meleg és ráadásul a gyógyhatását is érzik – mint mondták. A  40 éves termálkutat egyébként tavaly újították fel. A szakemberek kiépítették az új gépészeti rendszert, vízmű aknával, búvárszivattyúval, gépházzal.

Ceglédet méltán nevezhetjük Pest megye egyik legkiválóbb termál adottságokkal rendelkező városának. A város területén található termálvíz több mint 1000 méteres mélységből tör fel és majd 60 fokos. 2004-ben gyógyvízzé nyilvánítottak, így a Deák utcai termálkútból előszeretettel visznek vizet a környékbeliek.

NÉBER ISTVÁNNÉ: ,,Fürdésre használjuk, mert én mozgássérült vagyok, fájnak az ízületeim valamennyit használ.”

A gyógyvíz kiválóan alkalmas mozgásszervi, reumatikus, emésztőszervi, bőrgyógyászati betegségek és idegpályák rehabilitációs kezelésére – írják az egyik honalapon, ahol a helyi víz összetételét elemezték.

NÉBER ISTVÁNNÉ: ,,Könnyebb mozogni nekem utána, tehát nem fáj annyira a derekam, a karjaim, valamivel jobb.”

A Néber család az Öregszőlőből jár ki a kúthoz havi rendszerességgel.

NÉBER ISTVÁNNÉ: ,,Nem szoktunk hideg vizet mellétölteni, mert mire haza visszük egy kicsit elhűl. Tehát nem kell hozzá és csak ezt használjuk.”

A helyi gyógyvíz nemcsak a kialakult betegségek gyógyítására alkalmas, hanem kiváló a megelőzésre is. Hiszen a rendszeres gyógyvizes fürdőkúrák az immunrendszer védekezőképességét aktiválják.