Pályázatok tanyafejlesztésre

1312

Két új, együttesen mintegy 10 milliárd forint keretösszegű pályázat jelent meg a Vidékfejlesztési Program keretében. Támogatás a tanyák infrastrukturális fejlesztésére, illetve a jégesőkár megelőzésére szolgáló beruházásokra igényelhető – mondta el a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára híradónknak.

A napokban jelent meg az a pályázati felhívás, amely a tanyás térségben élőknek jelenthet komoly segítséget. Ebben elsősorban olyan tanyafejlesztésekre lehet pályázni, amelynek segítségével a tanyák infrastrukturális helyzete javulhat – hangsúlyozta az államtitkár.

KIS MIKLÓS ZSOLT agrár-vidékfejlesztésért felelő államtitkár, Miniszterelnökség:             „Mire gondolunk? Például a térségünkben is, Cegléden és környékén, Nagykőrös környékén rengeteg tanyán élnek még vezetékes villany vagy egyáltalán bármilyen elektromos lehetőség nélkül. Erre kínál segítséget most ez a pályázati felhívásunk. Minden tanyán élőnek lehetősége van olyan pályázatot benyújtani, amelynek segítségével alternatív energiafejlesztésre tud pályázni. Például egy napelemes rendszer kiépítésére.”

De önkormányzatok is pályázhatnak annak érdekében, hogy tudják a tanyán élők helyzetét segíteni egy ilyen beruházással. a települési önkormányzatok legfeljebb 50 millió forint értékben, a tanyán élők pedig 6 millió forintra pályázhatnak. A pályázat elsősorban a tanyavillamosítást támogatja, de felhasználható a vízellátottság kialakítására, vagy egyedi szennyvízkezelésre is.

KIS MIKLÓS ZSOLT agrár-vidékfejlesztésért felelő államtitkár, Miniszterelnökség: „Igyekeztünk ezt a pályázati felhívásunkat amennyire csak lehet egyszerűsíteni. Nyilván EU-s támogatásról van szó, megvannak azok a minimum feltételek, amelyeket sajnos nem tudunk megkerülni. Éppen ezért ezt nem merjük mondani, hogy ez egy borzasztóan egyszerű egyoldalas kitöltésű pályázat lenne, de azt gondolom, hogy akár a kamarai tanácsadók, akár egy pályázatban picit jártasabb személy, ha rápillant  a pályázati felhívásra, nem fog elrettenni tőle.”

Most még csak a felhívás jelent meg, miután már a támogatási kérelmeket is be lehet nyújtani, onnantól számítva egy hónap áll a pályázók rendelkezésére. Ami pedig már és még egy rövid ideig nyitva áll, az a 18 milliárd forintos kerettel meghirdetett külterületi utak fejlesztésére szóló pályázat.

KIS MIKLÓS ZSOLT agrár-vidékfejlesztésért felelő államtitkár, Miniszterelnökség: „Én úgy tudom, hogy a térségben több település is fog pályázni majd erre a forrásra. Ennek is az a célja, hogy a külterületi dűlő útjainkat korszerűbbé és jobbá tegyük, a közlekedés jobb legyen. Nyilván egy több száz milliárd forintos igénnyel szembesülünk, ehhez képest a 18 milliárd forint nem túl sok, de mindenesetre azt reméljük, hogy minél több kis településnek legalább néhány utcáját korszerűsíteni lehet ebből az összegből.”

Ez a pályázat hamarosan zárul, a tanyavillamosítás, fejlesztésre szóló pedig hamarosan megnyílik.