Neves fellépők a Toborzón

1005

Számos sztárfellépő várta hétvégén a Kossuth Toborzóra kilátogatókat. A háromnapos rendezvényen többek között koncertet adott a Bohemian Betyars, a Cimbaliband, a Ghymes és a Kerekes Band is.

Pénteken a nagyszínpadon a Bagossy Brothers Company kezdte az estét. Az indie rock, folk-rock stílusú zenét játszó erdélyi magyar zenekar 2013-ban alakult. Őket a Bohemian Betyars nevű magyar világzenei együttes követte. Zenéjükben keveredik a ska és a punk műfaj, dalaikban jelentős szerepet játszanak a magyar, balkáni és cigány dallamok. A csapat hamarosan ázsiai turnéra indul.

PALÁGYI MÁTÉ, Bohemian Betyars: ,,Most már  a következő vasárnap indulunk és tényleg nagyon izgatottan várjuk, hogy mik várnak ránk. Van három, négy város, ahol még sosem léptünk fel Kína szívében és teljesen más világ, új emberek, tavaly voltunk akkor saját koncertek voltak, most pedig kinti menedzserek szervezték a buliakt és szerintem biztos, hogy jól fog sikerülni.”

A zenekar énekese Szűcs Levente pedig arról beszélt, hogy jövőre 10 éves a banda, ami azért nem kevés idő.

SZŰCS LEVENTE, Bohemian Betyars: ,,Még most kezdjük összeszedni a gondolatainkat ez ügyben, hogy hogyan is repült el így tíz év. De szerintem évről évre és lépcsőről lépcsőre haladtunk meg fejlődtünk és változtunk. Ez benne a legszebb, hogy voltak nehezebb időszakok, de valahogy mindig előrébb jutottunk és így jobbak lettünk. Reméljük a tizedik évben még jobbak leszünk.”

Szombaton sem maradtak zene nélkül a kilátogatók. Kora délután a Cimbaliband lépett fel. A csapat zenéjében a modern kelet európai életérzés keveredik a népzenével. Őket Ferenczi György és a Rackajam követte. Utánuk a szlovákiai magyar zenészekből álló Ghymes lépett a színpadra. Zenéjük magyar, közép- és kelet-európai gyökerekből táplálkozik. A népzenei alapok, a saját alkotó elképzelések és improvizációk alapján alakult ki egyedi hangzásviláguk. Az egyik alapító tag, Szarka Tamás elmondta a 35 éves zenekar önerejéből tart ott, ahol most.

SZARKA TAMÁS, Ghymes: ,,Mi bejártuk az összes lépcsőfokot nem volt egyetlenegy ugrás sem amikor még megalakultunk nem volt körülöttünk se stylist, se ügyvéd, se jogász, hanem egy kollégiumi szobában összeraktuk a zenekart és akkor az még elsősorban erdélyi vonós zenét játszó táncház zenekar volt. Aztán ebből lassacskán évek, évtizedek alatt hangszerek változása írott zenék, versek, így lassan egy pár évtized alatt idáig jutottunk éppen.”

A zenekar alapító tagjai a Szarka testvérek 2011- ben Kossuth-díjat kaptak.  Az estét és a toborzó ünnepélyt a kétszeres Fonogram-díjas Kerekes Band zárta