Nyelvvizsga a diplomáért

949

Továbbra is népszerű az úgynevezett diplomamentő program. Sokan azért nem tudnak elhelyezkedni szakmájukban, mert a nyelvvizsga hiánya miatt nem vehették át diplomájukat. Vannak azonban szépszámmal, akik nem a program segítségével, hanem önerőből igyekeznek megszerezni a nyelv ismeretét igazoló okmányt.

A nyelvtudás ma már elengedhetetlen, hiszen egyre többen, egyre többfelé utaznak és sok munkahely követeli meg az idegen nyelv ismeretét és egyre több a külföldről ide érkezők száma. Sokakat ez ösztönöz arra, hogy idegen nyelvet tanuljanak. Ráadásul az ész és a szellem karbantartásának egyik legjobb eszköze a nyelvtanulás – ezt vallja az egyik Cegléden is működő oktatási központ nyelvoktatásért felelős szakmai vezető. Vannak azonban – és nagyon sokan – akik diplomájuk megszerzésért ülnek újra iskolapadba.

BARANYAI KRISZTINA nyelvoktatás szakmai vezető, IDEA Oktatási Központ: „Kiscsoportos nyelvtanfolyamainkon nagyon sok ilyen ember vesz részt, meg nálunk van nyelvvizsgáztatás is és a kettő összekapcsolása szerintem vonzza az embereket, az idősebbeket, fiatalabbakat.”

A ceglédi iskola ugyan nem csatlakozott a diplomamentő programhoz, de így is nagyon sokan hasonló okokból iratkoznak be. Mónika is diplomája megszerzése miatt kezdett el újra nyelvet tanulni. A főiskola alatt ugyanis nem volt lehetősége nyelvvizsgát tenni.

SLEZÁKNÉ MOLNÁR MÓNIKA: „A legfőbb ok az volt, hogy nagyobbik lányom az államvizsgám előtt született fél évvel és így 9 évig otthon voltam. Közben született egy második kislányunk és most jött el az idő arra, hogy munkába álljak. Ehhez viszont szükségem volt a nyelvvizsgára.”

Fél év intenzív tanfolyam után levizsgázott. Így átvehette azt a diplomát, amire most már igencsak szüksége volt a munkába álláshoz.