Okosan használjuk az internetet!

1060

Az internet helyes használatára hívták fel a fiatalok figyelmét ma a ceglédi Rendőrkapitányságon. A diákok a Patkós Irma Művészeti Iskola előadásában azt nézhették meg hogyan vált egy 17 éves lány emberrablás áldozatává, mert túl sok mindent osztott meg magáról a facebookon. Főleg a lányokat fenyegeti veszély, sokan ugyanis olyan fotókat tesznek ki a közösségi oldalakra, amelyeken idősebbnek vannak sminkelve és kihívó ruhában láthatók.

Felső tagozatos általános iskolásokat és középiskolásokat látott ma vendégül a ceglédi rendőrkapitányság. Február 6-a a biztonságos internet napja. Ezt a fontos témát járták ma körbe szakemberek segítségével.

TÖRÖK CSABA, r.alezredes, kapitányságvezető, CRK: Nap mint nap találkozunk olyan bűnesetekkel amikor fiatal vagy sértettként vagy esetleg bűncselekmény elkövetőjeként számításba vehetőek az internettel kapcsolatosan.

A legnagyobb veszélyt a közösségi oldalak rejtik magukban. Illetve azok nem megfelelő használata. Vannak felnőttek is, de leginkább a tizenévesek hajlamosak arra, hogy sok információt megosszanak magukról, ez pedig veszélyes. A Patkós Irma Művészeti Iskola növendékei egy olyan történetet mutattak be, ahol egy 17 éves lány vált áldozattá. A fiúról később kiderült, hogy nem az, akinek mutatta magát és végül elrabolták a lányt. A meghökkentő eset sajnos az életben is megtörténik. Sok fiatal nem is gondol bele, hogy bűncselekmény áldozatává válhat, ha idősebbnek sminkelt fotót tesz ki magáról a facebookra, vagy kihívó ruhában pózol.

JUHÁSZ GRÉTA, diák, Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium: Én személy szerint nagyon figyelek arra, hogy ha bármilyen fotót posztolok, akkor ne legyen kihívó, feltűnő, hogy akár meg is szólják, mert ebből még társadalmi problémák vannak, hogy egy lány felteszi magáról, megszólják, csúfolják ezzel, hogy miért teszel ki magadról ilyen fotókat.

Gréta azt mondja: rengeteg rossz példát lát a környezetében.

JUHÁSZ GRÉTA: Még akár meztelen fotókat is feltöltenek a fiatalok, és én úgy gondolom, hogy ez nagyon rossz.

A közösségi oldalaktól nem tiltani kell a fiatalokat, hiszen ma már természetes, hogy használják őket, hanem megértetni velük, hogy igenis felelőtlenség mindent megosztani és önbizalomerősítésként lájkvadászatba kezdeni kihívó fotókkal.

KISS EDIT, r.százados, CRK: Hogyan tud egy virtuális világ romokba dönteni ezt a fejlődésben lévő lelki szervezetet erre is minden szinten fel szoktam hívni a figyelmet, az egészséges bizalmatlanságot szoktam hangsúlyozni az előadások során, hogy igenis bizalmatlanok kell hogy legyenek, vagyis hogy nem bízhatnak meg mindenkiben.

Az előadáson a biztonságos e-mailekről, telefonunk és egyéb személyes adataink védelméről is hallhattak a diákok. A ceglédi kapitányság szeretne minél több ehhez hasonló programot szervezni a fiataloknak.