Ökumenikus imahét Cegléden

1536

Cegléden is minden este találkozókra várják a híveket és érdeklődőket az Ökumenikus Imahét keretében. A Krisztus-hívők egységéért tartott programok  szombatig tartanak, minden este más és más felekezet a házigazda. Tegnap este a katolikus iskola ebédlőjében folytatódott a sorozat.

Az ökumenikus imahetet nem csak Magyarországon, hanem az egész világon tartják. A Krisztushívők a Jézusi vágyat akarják teljesíteni, azt, hogy legyenek mindnyájan egyek – fogalmazott Szecsődi Péter katolikus plébános.

SZECSŐDI PÉTER, katolikus plébános, tiszteletbeli kanonok: ,,A megosztottságnak a negatív tapasztalatait évszázadok alatt átéltük és ennek a következményeit is és most, amikor a világ önmagában is szétesik akkor különösen fontos, hogy a Krisztushívők Krisztusban egyek legyenek. És ennek valamilyen kifejező demonstratív módját is találjuk, de emellett keressük is az egységet.”

Tehát az ökumenikus imahét célja, hogy az egységet keressék a hívők. Valamint ez egy komoly tanulságtétel is, hiszen a széteső világban egységet akarnak építeni – folytatta. Idén a Karib-térség kapta azt a feladatot, hogy keresztény szemmel állítson össze egy olyan ökumenikus imaheti anyagot, amely szerte a világban megszólítja az embereket.

SZECSŐDI PÉTER, katolikus plébános, tiszteletbeli kanonok: ,,A szabadság, a békesség, a felszabadulásnak isteni ajándékát akarjuk középpontba állítani. Azért, mert a világ benne minden ember tulajdonképpen egyfajta rabságot él meg. Ez nem fizikai rabság, mert most nem erről szól alapvetően az üzenet, hanem, hogy Isten Jézus Krisztus által fel akar szabadítani bennünket.”

Nagy bátorság az, ami összehoz minket, hiszen Isten igéjéről szeretnénk beszélni – fogalmazott Bereczky Örs református lelkipásztor.

BERECZKY ÖRS, református lelkipásztor: ,,Micsoda bátorság kell ahhoz, rámutatni valamire, hogy ez az igazság és erről tudjuk, hogy igaz és jó. Ez köt össze bennünket. Nem az igazságnak az a harciassága, ami most benne van a világban, hogy nekem van igazam, hanem az igazság az a békessége, öröme, bölcsessége köt minket össze, ami te hozzád kapcsolódik.”

Tegnap Sinkovicz Sándor baptista lelkipásztor hirdetett igét.

SINKOVICZ SÁNDOR, baptista lelkipásztor: ,,Amikor az Úr látta, hogy odamegy megnézni, kiáltott neki Isten a csipkebokor közepéből, és ezt mondta: Mózes! Mózes! Ő pedig így felelt: Itt vagyok! Isten ekkor ezt mondta: Ne jöjj közelebb! Oldd lesarudat a lábadról, mert szent föld az a hely, ahol állasz! Majd ezt mondta: Én vagyok atyádnak Istene, Ábrahám Istene, Izsák Istene és Jákób Istene. Ekkor elrejtette Mózes az arcát, mert félt rátekinteni az Istenre.”

Az imahét programjai szombatig tartanak a gyülekezetek minden este egy másik felekezet papját, lelkészét hívják meg igét hirdetni.  Ma az Evangélikus Gyülekezeti Házba várják a híveket és az érdeklődőket. A házigazda Szlaukó Orsolya evangélikus lelkipásztor lesz, igét Szecsődi Péter katolikus plébános hirdet.